11.1.08

16na Jornada

La Copa del Príncep en joc
Durant la setmana, s'ha decidit la seu de la Copa del Príncep. Serà Zaragoza. Una ciutat que viu el bàsquet amb passió i presumeix d'animar el millor equip de la lliga que, a més, és el club que disposa de més socis a l'Estat Espanyol. La competició la jugaran els quatre primers classificats al final de la primera volta. L'únic equip que té la presència assegurada és l'amfitrió, encara que ningú dubta que Breogan, Alicante i Bruesa seran els equips que acompanyin als aragonesos a l'aconteixement. Intentarà col.lar-se el Ciudad de La Laguna que està firmant una primera volta excel.lent ja que és un rescièn ascendit. El Plus Pujol Lleida encara conserva mínimes opcions de participar a la cita. Ara bé, caldria guanyar els dos partits que resten per acabar la volta (ni més ni menys que contra el Bruesa i el Cai) i esperar una carambola en els altres encontres.

Parlem ara de la setzena jornada. El líder es desplaça a Hospitalet de Llobregat amb la missió de sumar la dotzena victòria consecutiva en una pista freda i complicada. Els de Curro Segura, en un moment de forma òptim, volen seguir marcant distàncies amb els seus perseguidors. El Breogan de Lugo estrenarà americà disputant el derbi gallec de la categoria contra el Rosalía. Els visitants, que s'han refet d'una mala dinàmica, intentaran sorprendre al segon classificat. Probablement, els participants a la Copa s'acabaran de decidir en els duels que afrontaran a domicili els actuals tercer i quart classificat. Sobretot en el partit de La Laguna. L'Alicante, que ja no guanya els partits amb facilitat, sap que una derrota en territori canari complicaria molt les seves aspiracions en favor dels locals. El partit es preveu igualat i amb emocions fortes.

Partidàs al Barris Nord. El Bruesa de l'MVP Andy Panko arriba a Lleida amb la missió de deixar sentenciat el seu pas a la Copa i continuar la lluita pel liderat. Els d'Edu Torres, forts a casa, volen aconseguir un triomf de prestigi que els dóni moral i els consolidi a la zona de play-off. A més, encara mantindrien petites opcions d'accedir al torneig coper. Ambdos equips disposen de magnífics jugadors, de manera que el matx promet espectacle. Per si fos poc, el Lleida Bàsquet oferirà un homenatge al ex-jugador lleidatà Berni Tamames durant el temps de descans. Lleidatans, calen més alicients per anar al Barris Nord a gaudir del bàsquet?

Partit de nervis i pressió a Inca. Els balears, en zona de descens, juguen contra un altre dels equips de la zona baixa: el Ford Burgos. Els visitants s'han reforçat aquesta setmana amb Sanmartín, un veterà aler, i volen guanyar per deixar enfonsats al seu oponent. Ambdos plantilles tenen qualitat per lluitar fins i tot pel play-off però, de moment, es troben a la zona més baixa del campionat. No obstant, el cuer és un altre equip: la U.B. La Palma. Serà díficil que abandonin aquesta pèssima posició ja que s'enfronten a un crescut Tenerife Rural. Però tot pot passar. I més quan es tracta d'un derbi com en aquesta ocasió. Un altre equip que necessita sumar victòries és el Gandía. Els valencians viatgen a Melilla mentalitzats en donar continuïtat al triomf de la setmana passada. Els de Paco Olmos volen fer-se forts a casa per tal de lluitar per objectius més ambiciosos que la permanència. Com a curiositat, cal destacar que en aquest partit es viurà el duel entre els germans Vallmajó.

L'Alerta Cantabria necessita reaccionar. Ha començat bé l'any, però la seva situació a la taula l'obliga a no permetre's ensopegades. Aquesta setmana visita Los Barrios, una de les pistes més difícils de la lliga. Els dos equips han mostrat durant la setmana un gran respecte pel rival però, alhora, moltes ganes de véncer. Per últim, diumenge es podrà seguir el matx entre el Palma mallorquí i el Ciudad de Huelva. Els locals es troben en una situació molt similar a la de l'Alerta Cantabria. En el cas dels balears, s'hi afegeixen els problemes econòmics e institucionals. Una circumstància de la qual es voldrà aprofitar l'equip andalús i, així, seguir plantant cara als millors de l'Adecco LEB Or.

Palma Alcudia - C.B. Ciudad de Huelva 72-70

L'Alicante Costa Blanca s'ha imposat a La Laguna. (82-95) Els locals no han pogut complir el somni d'anar a la Copa Príncep ja que els alacantins s'han mostrat superiors en els moments desicius de l'encontre. Els d'Alejandro Martínez, que aconsegueixen la primera derrota a casa de la temporada, van firmar un inici prometedor. Gràcies al seu coratge van tenir opcions de victòria fins al darrer quart. Però no va poder ser. Jugadors com Carroll, Digbeu o Norel van assumir la responsabilitat i no van perdonar. Així, els de Quim Costa certifiquen matemàticament el seu bitllet per anar a Zaragoza. L'altre equip de l'illa de Tenerife, el Tenerife Rural, si que va poder superar l'escull d'aquesta jornada. Va dominar sempre el partit a Las Palmas davant un cuer que no aixeca el cap. (80-99) Els locals van difondre esperances a la seva afició en un bon tercer quart que va equilibrar bastant el resultat però, finalment, la victòria es va decantar amb facilitat pel bàndol visitant. El gran artífex del triomf tinerfeny va ser Antwain Barbour que amb 37 punts va demostrar que és un dels millors jugadors de la lliga.

No hi ha manera que l'Alerta Cantabria aconsegueixi sortir de la zona baixa. Ahir va sumar una nova derrota. En aquest cas, a la pista d'un Los Barrios que va meréixer el triomf. (80-69) Els gaditans van beneficiar-se dels punts de Moss i de l'excel.lent direcció de Rivero per distanciar-se a l'electrònic. Joao Gomes i l'ex-jugador del Los Barrios Guillèn van ser els dos visitants més encertats. Derrota inesperada del Melilla a casa. Els de Paco Olmos van protagonitzar una primera part nefasta que va impulsar a l'Aguas de Valencia. Els d'Isma Cantó se n'anaven al descans amb una claríssima renda de 24 punts. Ara bé, els locals van reaccionar a la segona part reduint considerablement les diferències. Ciorciari va animar als seus companys, però la remuntada no seria possible. (83-91) Miller i Jordi Vallmajó van ser els millors dels visitants. Cal destacar que aquest últim va superar clarament el duel amb el seu germà Xavi. L'altre partit disputat divendres va donar oxigen al Basquetinca. Els balears es van imposar a casa al Ford Burgos i respiren tranquils col.locant als de Casadevall en llocs de descens. (83-69) L'Inca va dominar el marcador durant tot el partit assegurant el triomf en un darrer quart pletòric. El local Marc Blanch va tenir una actuació soberbia amb 30 punts que van demostrar el seu bon canell. Sanmartín va debutar amb els burgalesos signant nou punts.

El Plus Pujol Lleida no ha pogut superar el Bruesa GBC. (73-82) Tot i realitzar una esplèndida primera part, els homes d'Edu Torres no han estat capaços de mantenir l'avantatge a la represa. Cal destacar l'encert de Mainoldi en el tram final i, sobretot, la lluita de Vinicius que va realitzar un gran partit anul.lant l'estrella visitant, Andy Panko. Ara bé, el gran protagonista va ser l'homenatjat Berni Tamames. L'ex-jugador lleidatà ja pot presumir de tenir la seva samarreta penjada al sostre del Barris Nord.

El partit va començar amb cinc punts consecutius d'Alberto Miguel. Els donostiarres van reaccionar una mica. Llavors, un parcial de 8-0 concluït amb una esmaixada de Rafael va situar el 13-5 a l'electrònic obligant a Pablo Laso a demanar temps mort. Els lleidatans van continuar augmentant les diferències, però el Bruesa no es va rendir. Hopkins, sobre la botzina del primer quart, anotava un triple que minimitzava a quatre punts l'avantatge del Plus Pujol. (22-18) El segon quart va començar amb imprecisions dels dos conjunts. Llavors, dos triples consecutius de Berni Àlvarez feien aixecar dels seients a l'afició blava. Andy Panko, MVP de la lliga, no trobava el camí de la cistella. Principalment, perque Marcus Vinicius l'estava defensant aferrissadament. Maraker també superaria amb èxit la díficil prova de defensar l'americà. No obstant, l'aler-pivot suec es lesionaria intentant una esmaixada i no tornaria a entrar en joc. Els darrers minuts del segon període afavorien als visitants que retallaven l'avantatge local fins a sis punts després d'un triple d'Issac López. Al descans, 38-32.

El descans d'aquest matx va ser una festa ja que Berni Tamames va rebre l'homenatge que es mereixia. Les cheerleaders del club van iniciar un acte que van continuar els jugadors de la base amb el lema "Berni, sempre amb tu". Després, l'ex-jugador va ser obsequiat amb les samarretes dels seus ex-equips i amb la insígnia d'or i brillants del Lleida Bàsquet. La celebració ha concluït amb la retirada del seu dorsal i samarreta juntament amb els aplaudiment d'un públic emocionat.

Ambdos equips van començar amb nervis el tercer quart. Això va propiciar que la qualitat dels vascos eixugués l'avantatge local. Un triple d'Issac López va igualar l'encontre. El relleu el va agafar Andrade. L'escorta portugués va anotar dos triples més que van silenciar el Barris Nord. Una cistella d'Uriz al darrer segon del tercer període encarrilava la victòria visitant. (51-57) Els jugadors d'Edu Torres, cansats per l'esforç de la primera meitat, van acusar anímicament la remuntada del Bruesa i van oferir la seva pitjor cara a l'últim quart. Andrade i Salva Arco van enfonsar als blaus que semblava que llencessin la tovallola. La diferència va arribar a ser de catorze punts. Els donostiarres demostraven ser un gran equip amb alts percentatges mentre que els de Lleida només sobrevivien per l'encert de Mainoldi. Cal destacar el nefast partit de Dave Fergerson que va absorvir massa el joc llençant totes les esperances de remuntada del Plus Pujol. Triples de Mainoldi (va acabar amb 24 punts), Àlvarez i Jones no eren suficients per capgirar un partit que ja feia estona que s'havia perdut. El partit va acabar amb un 73-82 que classifica als de Pablo Laso per la Copa Príncipe i deixa als d'Edu Torres amb un balanç de 9-7. El tècnic dels blaus va reconéixer que els seus jugadors es van acovardir quan el rival va capgirar l'electrònic i va dir que se n'anava amb mala sensació.

L'Hospitalet ha trencat la ratxa de victòries del Cai Zaragoza. (85-79) Els aragonesos, que portaven onze triomfs consecutius, han sucumbit a la inspiració del joveníssim Alex Llorca en els moments decisius. A més, el partidàs de Taylor (26 punts) i el poder interior d'Ibaka han resultat determinants. La clau de la victòria local ha estat el primer quart que ha registrat un parcial de 26-10 que ha tret els colors als líders de la LEB. Els de Curro Segura han aconseguit capgirar el marcador en el darrer quart però Llorca no ha fallat quan més cremava la pilota.

Un altre equip capdavanter que no ha complert les expectatives de la setmana és el Breogan. Els de Paco García van perdre el derbi gallec amb el Rosalía al seu propi feu (78-83) i deixen oberta la possibilitat de que sigui el Tenerife qui accedeixi a la Copa Príncep en lloc dels de Lugo. El destí ha provocat que Tenerife i Breogan s'enfrontin en l'última jornada de la primera volta. Si els locals vencen per 11 punts o més, estaran al torneig de Zaragoza. Pel que fa al partit d'aquesta jornada, el Breogan va mantindre la igualtat durant la primera meitat. A la segona, van ser els de Felix Muñoz els que van portar la iniciativa enduent-se el matx. El local Morentín va fer un partidàs però Georgios Dedas i Brad Oleson van desequilibrar l'encontre. L'últim partit de la jornada ha ofert bon bàsquet, dos actuacions estel.lars i molta emoció e igualtat. El Palma s'ha imposat al Ciudad de Huelva en un final d'autèntic infart. (72-70) El partit ha estat molt anivellat amb constants alternances en el marcador. Lou Roe demostrava la seva qualitat mentre Oriol Junyent anotava i rebotejava en nombroses ocasions. Els visitants dominaven el marcador en el darrer quart, però un esforç final dels balears els hi otorgaria el triomf. A tretze segons del desenllaç, Puyada anotava un triple que empatava el partit. Els mallorquins cometien falta i Hernández només encertava un dels tirs lliures. En la jugada final, Rejón regalava el triomf a la seva afició anotant un agònic 2+1 que deixava bocabadats als andalusos. Cal destacar els 36 punts de valoració de Roe i Junyent, les dues estrelles de la nit.