1.2.08

18na Jornada

EL RETORN DE LA LLIGA
Comença la segona volta de la lliga Adecco LEB Or. Els divuit equips que componen la competició ja estan preparats per afrontar duels en que es jugaran la vida. Alguns lluitaran per aconseguir l'ascens directe, molts altres es barallaran per tal d'accedir als play-offs i, la resta es desafiaran amb l'objectiu de continuar un any més en aquesta lliga tant apassionant. La jornada d'aquest cap de setmana oferirà les primeres dosis d'emoció d'aquesta segona volta en que molts equips voldran capgirar averages negatius.

El nou campió de la Copa Príncipe, el Breogan, viatja a La Laguna sabent que, ara, és un dels principals aspirants a l'ascens. Els canaris volen continuar demostrant que són un equip molt complicat. Guanyar als homes de Paco García serà difícil però els locals són conscients de la seva fortalesa a casa i, per tant, no descarten donar la sorpresa. Ara bé, el que sembla més utòpic és que el cuer pugui emportar-se la victòria del pavelló del líder. Cai i U.B. La Palma juguen un d'aquells partits que, a priori, tothom sap com acabarà. No obstant, la il.lusió visitant pot ser una arma a tenir en compte. Sobretot, si els locals acusen la derrota al torneig de copa. Un altre equip que pot acusar la desfeta a la Copa Príncipe és l'Alicante Costa Blanca. Els jugadors de Quim Costa encara tenen al cap el triple de Morley que els va deixar amb la mel als llavis i volen pasar pàgina derrotant al Melilla. No serà una missió senzilla. Probablement, el matx més atractiu de la jornada serà el que enfrontarà al Bruesa amb el Tenerife. Ambdos equips aspiren a objectius màxims i saben que el partit és vital. Els tinerfenys, en un moment de forma òptim, van guanyar el partit d'anada i somnien repetir el triomf.

El Plus Pujol Lleida inicia la segona volta a Huelva. Els homes d'Edu Torres han perdut per lesió a Rafael Hettsheimeir i són conscients que guanyar a la pista andalusa no serà gens fàcil. Tampoc podran disposar dels serveis de Maraker que continua recuperant-se de la seva lesió. L'esperança blava és que els locals també pateixen algunes absències com les de Van Lacke o Onnekwe. El partit es preveu molt disputat e interessant. Els visitants, que no coneixen la victòria durant l'any 2008, buscaran un triomf gairebé obligat. Si els deixebles d'Edu Torres derroten al consistent rival andalús per més de vuit punts capgiraran l'average que van perdre al partit inaugural.

Partits de tensió a la zona baixa. L'Alerta Cantabria rep al Basquetinca.com en un duel en que ambdos equips intentaran fugir del perill del descens. Un perill que els atenaça cada setmana. Els balears han perdut al seu millor jugador, Thomas Terrell. Al seu lloc ha arribat el veterà Danya Abrams. El partit promet ser molt renyit al igual que el que es viurà a Gandía. Els llevantins s'enfronten al Palma Alcudia en un altre matx crucial per evitar el descens. Els visitants, que han cambiat Roe per Terrell, han de començar a guanyar si no volen dir adéu al play-off de manera definitiva. Els altres dos partits de la jornada són Burgos - Hospitalet i Rosalía - Los Barrios. Quatre bons equips capaços de plantar cara a qualsevol lluitaran aferrissadament per un triomf que pot ser molt important a final de temporada.

81-87

El Cai va fer certs els prònostics imposant-se al cuer, la Unión Baloncesto La Palma. La victòria per vint punts de diferència (92-72) va fer oblidar la desfeta en la Copa del Príncipe als afeccionats locals. No obstant, els visitants van mantenir-se dins del partit durant la primera meitat arribant a liderar el marcador en els primers minuts. Amb aquest nou triomf, el quinzè, els aragonesos segueixen líders. El Bruesa tampoc perd pistonada i continua a una victòria del liderat. Aquest cop van realitzar una autèntica exhibició de joc davant un bon equip com el Tenerife Rural. El marcador va ser molt contundent, 102-76. Aquest fet no s'esperava ja que el conjunt canari atravessava una molt bona ratxa. Tampoc va defraudar el campió de copa, el Leche Río Breogan. Els de Paco García van conquerir la difícil pista del Ciudad de La Laguna per 82-93. Detrick va fer un partidàs però no va ser suficient per superar un equip que guanya consistència amb el pas de les setmanes.

El Plus Pujol ha obtingut la primera victòria de l'any superant per la mínima al Ciudad de Huelva. (74-75) Tal com reflecteix el marcador, s'ha viscut un desenllaç d'autèntic infart. La bona defensa dels lleidatans ha impedit que els andalusos s'emportessin el triomf amb el desesperat llençament de Drame sobre la botzina.

El partit ha començat amb un Erek Hansen molt concentrat. El seu equip aprofitava aquest fet per situar el 0-5 a l'electrònic. Llavors, la bona defensa dels homes d'Edu Torres propiciava recuperacions de pilota que permetien als blaus sortir a la contra amb facilitat. El primer triple del matx, de Berni Àlvarez, elevava l'avantatge lleidatà fins als sis punts. Hansen i un magnífic Brian Jones s'encarregaven de mantenir el nivell tot i que Junyent, l'estrella local, començava a mostrar-se imparable sota cistella. L'efectivitat blava tancava el primer quart amb un 19-25 esperançador. No obstant, el segon assalt s'iniciava amb una reacció dels locals que anaven llimant el desavantatge. Mainoldi destacava pel Plus Pujol Lleida però Oriol Junyent i Chris Hernández es posaven l'equip a l'esquena. Un triple del base sudamericà empatava el partit obligant a Edu Torres a demanar temps mort. Un altre triple del propi Hernández capgirava l'encontre aprofitant la disminució dels percentatges visitants. El Lleida Bàsquet, liderat per Leo Mainoldi, tornava a manar en el marcador després d'uns intensos minuts en defensa i en atac. Un triple de Fergerson semblava tancar la primera meitat de la millor manera pels interessos del Plus Pujol. Però els locals anotarien un llunyà triple sobre la mateixa botzina que situava el 41-45 a l'electrònic durant el temps de descans.

A la represa, Erek Hansen demostrava que és un jugador vàlid per a l'equip ja que anotava unes quantes cistelles consecutives sota cistella. Una d'elles era una intimidatòria esmaixada. Amb el pas dels minuts, els d'Edu Torres anaven acusant el desgast físic (només podien comptar amb vuit jugadors) i patien per conservar l'avantatge. El nivell d'encert disminuïa progressivament i els jugadors locals capgiraven el resultat. Al final del període, avantatge mínim dels de Huelva. (60-59) Junyent continuava incrementant la seva valoració amb una nova cistella a l'inici dels darrers deu minuts. Un fluix Jaume Comas acusava els nervis contagiant-los al seu equip. Les imprecisions dels blaus sumades a la confiança dels locals complicaven molt el partit. Hernández, molt encertat en el tir exterior, aconseguia un màxim avantatge de set punts per al seu equip. Un triple d'Alberto Miguel retornava les esperances als lleidatans que ja començaven a pensar en una nova derrota. Berni Àlvarez i Brian Jones mantenien el partit igualat. Ja en els dos últims minuts, Mainoldi convertia una sèrie de tres llençaments lliures col.locant al seu equip amb un desavantatge mínim. Brian Jones empatava el partit a 74 amb una bona penetració. Quedava un minut. Llavors, els d'Edu Torres es conscienciaven de que si volien guanyar havien d'oferir la seva millor versió defensiva. I així seria. Els locals es veien obligats a cometre falta per tal de disposar d'una última jugada. Brian Jones anotava el primer tir lliure donant avantatge als seus companys. El segon no volia entrar però Leo capturava un vital rebot. No obstant, els nervis s'apoderaven del jugador argentí que no era capaç d'encistellar cap tir lliure. Aquest cop, el rebot anava a les mans d'Oriol Junyent que deixava la pilota a Hernández. Quedava poc més de deu segons per la botzina. Els locals no trobaven forats en la defensa lleidatana que concentrava els seus esforços en aturar a Junyent, MVP del partit. L'única opció era passar la pilota a Souley Drame. L'aler africà del Ciudad de Huelva llençava un agònic triple sobre la botzina que l'anella escopia. El triomf (74-75) era dels lleidatans que celebraven la gesta al centre de la pista. Ara, el Plus Pujol Lleida atrapa al seu rival en la classificació i mira amb optimisme els futurs compromisos.

A Santiago de Compostel.la van necessitar una pròrroga per decidir el partit. El triomf va somriure al Los Barrios, equip visitant, per un ajustat 73-77. Moss va liderar els andalusos en un matx en que els locals van fregar el triomf però van veure com Rivero forçava el temps suplementari en els últims instants. No hi va haver tanta igualtat a Burgos. Els locals van apallissar sense pietat a un Hospitalet que es va enfonsar a la segona meitat. (93-60) Els argentins Lo Grippo i García van firmar una brillant actuació. Els deixebles d'Andreu Casadevall van demostrar que tenen nivell suficient per salvar la categoria sense excessius problemes mentres els visitants s'allunyen del play-off. I a Alicante, una altra pròrroga. El Melilla Baloncesto ha realitzat un partidàs plantant cara des de l'inici al segon classificat. El talent de l'equip local, comandats per Waleskowski i Fisher, els ha permès igualar el partit. Però els homes de Paco Olmos han estat superiors durant un temps suplementari que ha confirmat la sorpresa. (81-87)

Doble triomf a domicili dels equips balears. L'Inca va agreujar la inacabable crisi de l'Alerta Cantabria. (67-69) Guillén va tornar a ser el millor dels de Santander que no aixequen cap i es veuen immersos en la lluita per la salvació. D'aquesta lluita intenta escapar-se el Palma Alcudia. Va derrotar al Gandía (61-67) en un matx que va servir per confirmar que el fitxatge de Terrell ha estat encertat.