25.4.08

Jornada 31

Continua la lluita per la permanència

Els equips de la zona baixa lluitaran una setmana més per allunyar-se del drama, de la zona de descens. Una jornada que podria deixar el Cai Zaragoza a la lliga ACB si es combina la seva victòria amb una derrota del Bruesa. Els equips capdavanters tornaran a oferir un nou capítol de la batalla per arribar al play-off en la millor posició possible.

Els equips balears afronten difícils compromissos que poden decidir el campió de lliga de manera matemàtica. El Bruesa rep a un Palma Alcudia que després de guanyar el Tenerife vol sumar un triomf inesperat que els permeti allunyar-se de les dos últimes posicions. L'equip local vol defensar aferrissadament la segona plaça i frustrar les aspiracions del Cai de celebrar avui l'ascens. L'equip aragonés juga al seu pavelló contra l'Inca amb la il.lusió de celebrar l'ascens a casa. No serà facil ja que l'equip d'Abós ha encaixat derrotes en les darreres jornades i és conscient de que una nova desfeta podria fer perillar la seva supervivència a la categoria de plata del bàsquet espanyol. Evidentment, també es preveu complicat que el Bruesa punxi a casa però aquesta competició ja ha demostrat que és imprevisible. D'altra banda, a Lugo es disputa el partit més destacat de la jornada: Breogan - Alicante. El perdedor d'aquest matx es despenjarà de la lluita pel segon lloc i el vencedor s'aproparà al Bruesa. Aquest enfrontament, que es podria repetir a la Final-Four de Càceres, promet emocions fortes i bàsquet de qualitat ja que s'enfronten dos grans equips que, actualment, comparteixen el tercer lloc.

El Plus Pujol Lleida juga contra el perillós UB La Palma que disposa de la segona millor ratxa de victòries de la LEB Or. Els canaris, gairebé descendits fa sis setmanes, es troben fora de la zona de descens i buscaran un nou triomf a Miraflores que els permeti afrontar amb garanties els tres difícils duels que els restaran per disputar. L'equip de Lleida, en canvi, pot segellar la seva classificació pel play-off i no vol malgastar l'oportunitat després de la derrota de la jornada anterior. Ambdos plantilles disposen de tots els seus jugadors i no es preveu que tinguin problemes de rotacions. El pronòstic és incert ja que els visitants també s'hi juguen molt pel gran valor de la cinquena plaça. L'altre gran aspirant al cinqué lloc, el Tenerife Rural, rep a l'equip en pitjor estat de forma del torneig. Aquest és l'Hospitalet de Mateo Rubio que acumula set desfetes consecutives i té un peu a la LEB Plata. Els del Llobregat viuen una situació límit que els joves jugadors del club no estan sabent gestionar. Però el talent barceloní pot aparéixer en qualsevol moment. En el matx al Santiago Martín caldrà defensar aferrissadament els exteriors locals.

El Rosalía de Santiago de Compostel.la també lluita per la cinquena plaça però, abans, vol garantir la seva presència a les eliminatòries d'ascens. Amb aquest objectiu viatja a Santander on es trobarà un equip ferit, perdut en la darrera posició de la classificació. Els locals saben que el partit pot ser una de les darreres oportunitats d'arribar al final amb possibilitats de salvació e intentaran oferir als afeccionats el seu millor joc, deixant de banda les individualitats que han fet perdre més d'un encontre. Tampoc pot fallar el Gandía. Els valencians reben a un Ciudad de La Laguna que ha perdut benzina amb el pas de les jornades i veu perillar la seva presència a la segona fase. Els locals, acostumats al patiment, tenen la mentalització necessària per afrontar un duel d'aquestes característiques. El Burgos i el Ciudad de Huelva disposen de l'última oportunitat d'intentar entrar entre els nou primers. Ambdos equips reben als dos rivals directes més ben posicionats per intentar aconseguir aquestes posicions. Els castellans a un Villa de Los Barrios que millora amb el pas de les jornades i basa les seves opcions amb el joc d'equip, sense individualitats. Els andalusos, que van perdre l'últim partit al temps suplementari contra el propi Los Barrios, a un Melilla irregular que és conscient de la importància de triomfar en aquest partit.

U.B.La Palma - Plus Pujol Lleida 78-92

El Cai Zaragoza s'ha imposat a l'Inca per un clar 89-64 i es troba a un sol triomf de l'ascens a la lliga ACB. Els primers minuts del matx van ser equilibrats amb alternances en el marcador. A mitjans del segon període, Quinteros va escalfar el canell i el seu equip va començar a escapar-se en el marcador. Al descans, la diferència ja era notable. El tercer període es caracteritzà per uns primers instants de remuntada visitant i una posterior etapa d'exhibició de tir del conjunt local. El vencedor ja estava practicament decidit a l'últim assalt i ambdos equips es van dedicar a intentar donar una bona imatge. El Cai ho va aconseguir sobradament amb grans aportacions de jugadors com Lescano o Victor. L'ascens matemàtic no va ser possible ja que el Bruesa va fer vàlids els pronòstics desfent-se del Palma sense excessives dificultats. (77-59) El primer període va imitar un concurs de triples i l'electrònic no va mostrar grans diferències. Pel bàndol local cal destacar a Schraeder, Panko i Arco mentres que pels visitants cal nombrar a Muya i Del Tío. Però els bascos van prémer l'accelerador una estona més tard i van començar a escapar-se del conjunt mallorquí. Els de Pablo Laso conservaven una renda de catorze punts al descans i van saber gestionar-la. Tot i això, els primers instants del tercer quart van ser favorables als nois d'Eloy Doce que van ajustar el marcador. No va servir de res ja que els darrers minuts van ser un festival del Bruesa que va fer mèrits per continuar a la segona posició. Una posició que també és desitjada pel Breogan i per l'Alicante. Els de Lugo hi tenen l'accés molt complicat després de la derrota amb el conjunt alacantí que ara és tercer. El partit, tot i no ser brillant, no va defraudar els afeccionats i l'emoció no va exhaurir-se fins al so de la botzina. El primer quart va ser d'extrema igualtat i les diferències mai van superar els dos punts. No va canviar la tònica al següent període i el resultat al descans continuava reflectint l'equilibri gràcies als triples de Digbeu. La situació seria idèntica al tercer quart i només en el darrer l'equip alacantí s'aproparia més a la victòria. Tot i això, els de Quintana van haver de patir. A deu segons del desenllaç, Ordín donava vida als seus anotant el 68-70. Norel no podia transformar cap dels dos tirs lliures que intentava i Ordín, sobre la botzina, llençava un triple desesperat que l'anella refusava.

El Beirasar Rosalía ha fet un pas gairebé definitiu per classificar-se per les eliminatòries d'ascens al mateix temps que ha enfonsat a l'Alerta Cantabria a la zona de descens. Els de Santander han millorat la imatge però Poves no ha pogut anotar el llençament decisiu i han acabat perdent per un ajustat 82-84. El primer quart va oferir un intercanvi de cistelles i força igualtat. El segon va ser molt similar i així ho reflectia l'electrònic al descans, 40-41. El tercer assalt va ser de domini local i Richi Guillén va demostrar la seva qualitat. Però els compostel.lans van retallar aviat el desavantatge gràcies a l'encert exterior. El darrer quart també va caracteritzar-se per l'emoció i la igualtat. Ambdos equips anotaven mitjançant els seus millors jugadors. Oleson, amb dos tirs lliures, va donar el triomf al Rosalía a sis segons per a la conclusió ja que el tir final d'un lluitador Poves no va voler entrar. Un altre equip que continua lluitant amb el Plus Pujol i el propi Rosalía per la cinquena plaça és el Tenerife. Els homes de Rafa Sanz van oferir als seus afeccionats un matx brillant amb un autèntic festival anotador. El resultat, 109- 86, ho diu tot. Edu Sánchez va donar rendes destacables als seus desde l'inici però el rival, l'Hospitalet, es jugava la permanència i no volia ser un comparsa en la festa tinerfenya. Així, van reaccionar equilibrant el marcador. No obstant, al descans la situació era favorable als de casa. El tercer quart va ser el millor del conjunt barceloní que també va exhibir una gran eficàcia en el llençament. No seria possible obtenir avantatges significatius ja que els locals estaven en estat de gràcia i Barbour va brillar amb una estel.lar actuació que li ha donat l'MVP de la jornada. La igualtat es va desfer en els darrers deu minuts i el Tenerife Rural va sobrepassar amb facilitat els cent punts. Cal dir que la diferència final no fa justícia al treball d'un Hospitalet que es converteix en el nou cuer de la LEB Or.

El Plus Pujol Lleida s'ha classificat matemàticament pel play-off d'ascens al imposar-se a l'UB La Palma. (78-92) El partit, disputat a Miraflores, ha estat dominat pels homes d'Edu Torres que han començat a exhibir les seves armes a partir del segon quart. Amb aquesta derrota, el conjunt local trenca una magnífica ratxa de victòries però encara es manté amb un triomf de marge respecte als llocs de descens. Koffi ha destacat pel bàndol canari però Mainoldi i Thompson han estat els més valorats.

El Lleida Bàsquet començava bé el matx amb percentatges alts. Un triple de Marcus Vinicius col.locava el 2-7 a l'electrònic donant el primer avantatge significatiu al seu equip. No obstant, Koffi i Johnson responien aviat i ajustaven de nou el resultat. Una falta d'Alberto Miguel era sancionada amb tres tirs lliures i Edwards no desaprofitava l'ocasió d'empatar el partit al transformar els tres llençaments. Johnson, amb una esmaixada, donava el primer avantatge de la nit a la UB La Palma. Thompson es mostrava contundent sota la cistella rival mantenint l'equilibri i l'emoció. Els col.legiats van tornar a xiular una falta personal en l'execució d'un triple i, per tant, tres tirs lliures per l'equip de Domingo Rodríguez. Edwards va tornar a encistellar els tres intents desde la línia de personal. Aquesta jugada va donar ales als locals que gràcies a l'encert de jugadors com Koffi o Arrocha van aconseguir un màxim avantatge de deu punts després d'un parcial de 10-0. Errors absurds del Plus Pujol demostraven que el conjunt d'Edu Torres no atravessava uns bons minuts. Per sort, Alberto Miguel va escalfar el canell i anotà un important triple. Un seguit d'errades en atac de Robert Maras i una penetració de Jaume Comas van tancar el primer període amb un 24-20 esperançador. Al segon assalt es veuria la millor versió ofensiva del Plus Pujol. Leo Mainoldi iniciava el període amb el seu primer triple de l'encontre i Sebas Arrocha contrarestava els tres punts amb un altre llençament llunyà. Mainoldi demostrava amb un nou triple que es un pívot amb una mà boníssima en els tirs de llarga distància. Un 2+1 de Fergerson a mitjans del segon quart va tornar a avançar els lleidatans. Un bon triple de l'elèctric Arrocha tornava a donar avantatge al La Palma encara que Brian Jones capgirava el matx una altra vegada. Llavors, entrarien a la pista Berni Àlvarez i Christian Maraker. L'aler de Reus liderava un parcial de 0-9 del Lleida amb bones jugades com un triple lateral. En canvi, el pivot suec demostrava que no passa per un bon moment ja que encara no s'ha refet de les lesions patides i va disposar de pocs minuts de joc. El comentat parcial de 0-9 va incrementar fins als vuit punts l'avantatge del Plus Pujol i va tranquil.litzar la banqueta d'Edu Torres. La UB La Palma no va rendir-se i els seus intents de remuntada van fructificar gràcies a dues esmaixades i a un 2+1 de Johnson. Els locals van situar-se a tres punts de l'oponent després d'una cistella de Perico Sala però un triple de Berni i dos tirs lliures de Fergerson finalitzaven la primera part del matx amb un marcador bastant alt. (44-51)

El tercer quart començava bé pel conjunt lleidatà ja que un triple inicial de Mainoldi augmentava la renda fins als deu punts. Però el joc s'entrebancava amb el pas dels minuts i ambdos equips intercanviaven errades i pèrdues de pilota absurdes. No obstant, aquest estil de joc caracteritzat per les imprecisions i la contundència defensiva beneficiava els canaris que aconseguien un parcial de 9-0. El gran artífex de la remuntada canaria era un Francis Koffi estel.lar que dominava la zona. El Plus Pujol no podia fer res per superar la defensa del rival i veia com la diferència s'escurçava fins a un sol punt. Després de molts errors, Marcus Vinícius trencava la sequía de cistelles blaves però els inconvenients no desapareixien ja que els col.legiats xiulaven la quarta personal de Brian Jones. Perico Sala empatava el matx i el públic de Miraflores somniava amb la setena victòria consecutiva del seu equip. El conjunt del Segrià tornava a agafar avantatge gràcies al rebot ofensiu enmig de polèmiques arbitrals. Hettsheimeir era el més destacat del desenllaç del tercer assalt. Una bonica cistella del brasiler i dos llençaments lliures de Sala finalitzaven el tercer període amb tot per decidir. (58-61) El darrer acte del partit va començar amb un intercanvi de cistelles que feia que la petita renda del Lleida no s'alterés. Un dels homes més actius del conjunt d'Edu Torres era Alberto Miguel. L'escorta càntabre va forçar una falta quan intentava un triple i va guanyar-se el dret a llençar tres tirs lliures. Tal com havia succeït al primer quart en el bàndòl casolà, els tres tirs van traspassar l'anella. La tensió que provocava un duel on el triomf era imprescindible per ambdos clubs va propiciar que saltessin espurnes entre Isma Torres i Kevin Thompson. Els dos jugadors van rebre una antiesportiva que els obligà a calmar-se. Un triple de Comas donava aire al Plus Pujol ja que significava el 66-71 en uns minuts trepidants. Llavors, els errors en els tirs lliures passaven factura al La Palma que veia com la qualitat de l'adversari era insuperable. El cansament de les estrelles locals com Arrocha va propiciar una estirada visitant que deixava el partit gairebé vist per sentència. Mainoldi i una recuperació de pilota del capità situaven el 70-80 que obligava Domingo Rodríguez a demanar temps mort. Ja no restaven ni dos minuts per disputar-se i el miracle canari es convertia en una gegantesca utopía. Les desesperades faltes del perdedor no aconseguien l'objectiu de minimitzar les diferències entre els contrincants. Arrocha era expulsat i el desavantatge de la Unión Baloncesto La Palma enlloc de minvar s'incrementava fins als catorze punts de diferència finals. (78-92) Cal comentar que aquesta renda definitiva era la màxima del Plus Pujol en el partit. El triomf dels deixebles d'Edu Torres els classifica de manera matemàtica per les eliminatòries d'ascens. Ara hauran de lluitar per acabar la lliga cinquens mentres el conjunt de Miraflores continuarà patint per no descendir.

El Melilla Baloncesto s'ha desfet del Ciudad de Huelva en terres andaluses i es converteix en un clar aspirant a disputar el play-off. (57-63) Els deixebles de Paco Olmos han començat a marcar diferències desde l'inici i no han deixat entrar al partit a la curta plantilla local. Homes com Juanma Ruiz o Antxon Iturbe eren els líders del conjunt nord-africà mantenint a ratlla el grup de Pepe Rodríguez. No obstant, els de casa van intentar reaccionar gràcies als seus bases, Bustamante i Bennerman. El mateix Bennerman destacava a la represa donant dosis d'emoció a un matx en que Southall dominava el joc interior. Els de Huelva van obtenir una màxima renda de dos punts però aviat van tornar a manar els foranis. Southall es va mostrar segur sentenciant el triomf dels seus a la línia de personal. El conjunt local queda despenjat de la lluita per la novena posició com el Ford Burgos que també va patir una derrota. (73-78) La va encaixar contra un directíssim rival, el Villa de Los Barrios. Els gaditans van basar la victòria en un bon primer quart i una gran entrega de tots els jugadors. Els alumnes de Casadevall van igualar el partit al descans i, posteriorment, el van capgirar. No obstant, el talent de Pedro Rivero va ser decisiu per arribar al final amb opcions. Llavors, els andalusos van tenir més sang freda i van posar un peu i mig a l'eliminatòria de quarts de final. Un objectiu que s'ha complicat el Ciudad de La Laguna ja que ha perdut al pavelló d'un equip amenaçat pel descens, el Gandía. (79-66) Els canaris atravessen una dinàmica i estan perdent opcions de complir el somni del play-off. Els valencians s'han beneficiat del retorn de Grunfeld i sumen opcions de sobreviure a la LEB Or. Les rendes locals es van disparar al primer període i els altres actes ja no van tenir gaire història.