25.3.08

26na Jornada

El Cai es juga mig ascens a Alacant
Jornada intersetmanal a l'Adecco LEB Or. Els clubs que componen la categoria han disposat de poc temps per preparar els seus respectius encontres però de ben segur que la necessitat de victòria o la il.lusió substituiran la poca quantitat de treball durant la setmana. Aquesta jornada és d'aquelles que conté partits decisius, d'aquells que marquem en el calendari amb antel.lació. I l'Alicante Costa Blanca - Cai Zaragoza és un matx trascendental ja que ambdos equips s'hi juguen mig ascens. Els locals arriben a la cita amb moral ja que vénen de derrotar al poderós Bruesa a domicili. Per la seva part, els aragonesos afronten el partit sabent que una victòria els allunyaria de manera gairebé definitiva del rival ja que es distanciarien a dos triomfs més l'average que a l'anada va ser contundent a favor dels de Curro Segura. Independentment de quin sigui el nom del vencedor, aquest partit promet emoció i molt bon bàsquet a l'afició del Centro de Tecnificación. Com és lògic, el Bruesa GBC estarà pendent del que succeeixi a Alacant. Els de Sant Sebastià, si guanya l'Alicante i ells fan els deures, tornarien a establir un triliderat del qual sortirien molt beneficiats. Com ja hem dit, és indispensable que el conjunt guipuscoa faci els deures i aquests són desfer-se d'un Beirasar Rosalía que s'ha consolidat a la zona de play-off de manera força brillant e inesperada.

Els aspirants a ocupar una bona posició en els emparellaments de la segona fase disputen partits que poden ser trascendentals en el futur. El Plus Pujol Lleida es desplaça fins a Melilla amb la intenció de jugar un bon encontre i arribar als darrers instants amb opcions de victòria. Els cinquens classificats encara arrosseguen les baixes de Kevin Thompson i Christian Maraker, que no estan recuperats de les seves respectives lesions. Aquest fet i la condició de local, converteix als nord-africans en favorits. Tot i això, els d'Edu Torres han demostrat que són capaços de sobreposar-se a les adversitats i aconseguir victòries de mèrit. Es troben en clara progressió i no volen abandonar la boníssima dinàmica tot i saber que imposant-se en els partits al Barris Nord tenen el play-off assegurat. Els de Melilla disposen de l'ex-jugador blau Vallmajó i també de l'intimidador Southall.

Derbi impressionant a la ciutat de Tenerife. El Ciudad de La Laguna rep al Tenerife Rural per primera vegada a la segona categoria del bàsquet espanyol. (Ambdos equips només s'havien enfrentat a la LEB Or en el matx de la primera volta) Entrenadors, jugadors i sobretot aficionats esperen el salt inicial amb candeletes. A més, els dos equips de l'illa tinerfenya són rivals directes per aconseguir una plaça de play-off. Un partit com aquest no necessita alicients adicionals però el duel entre Donaldson i Barbour està considerat com un dels més interessants de la LEB. El Breogan de Lugo necessita millorar el seu nivell de joc i tornar a ser el que va brillar a la Copa. Sinò patirà molt per mantenir la quarta posició. L'escull que haurà de superar aquesta jornada és un Palma Alcudia que s'està acostumant massa als disgustos. No obstant, la sempre important condició de local i la possible motivació dels jugadors clau del conjunt balear fan imprevisible el signe del partit. També serà imprevisible l'estat psicològic del Los Barrios ja que van encaixar una dura derrota a Lleida. Si s'han recuperat de l'ensopegada, no haurien de tenir excessius problemes per superar a casa el cuer, un U.B. La Palma que no vol rendir-se abans d'hora.

El Basquetinca, que es troba en una ratxa molt positiva, té l'oportunitat d'allunyar-se de manera inesperada de la zona de descens. Per aconseguir-ho, hauran de derrotar a l'Hospitalet. El conjunt d'Izquierdo està afluixant en les darreres jornades i una derrota els col.locaria de ple en una duríssima lluita per evitar el descens. Així, el matx és d'aquells en que el triomf obté un valor doble. També resulta molt perillós per ambdos participants el duel de Santander. Els locals necessiten la victòria per agafar oxigen de cara als darrers enfrontaments de la lliga regular. Després d'una temporada molt decebedora, els cántabres esperen finalitzar-la sense passar situacions compromeses i començar a pensar en el proper curs. Els visitants també estan obligats a guanyar ja que els problemes econòmics no són una excusa per intentar aconseguir l'objectiu: entrar a la zona de play-off. Una derrota pot convertir l'objectiu del play-off en el de salvar la categoria. Per últim, partit dramàtic a Gandía. Els locals, que acaben d'entrar en posició de descens, reben a un rival directe com és el Ford Burgos d'Andreu Casadevall. Probablement, el perdedor de l'encontre patirà un cop psicològic difícil de superar.

Palma Alcudia - Leche Río Breogan 61-72

El Cai Zaragoza ha donat un cop d'efecte a la lliga al imposar-se amb contundència al Centro de Tecnificación de Alicante. (67-89) Els jugadors de Curro Segura, amb aquesta victòria, continuaran líders en solitari una setmana més i s'allunyen a dos triomfs més l'average dels de Quim Costa. Els locals, que no podran complir el somni d'acabar la temporada com a campions, ja pensen en arribar al play-off en un bon estat de forma. El partit va començar igualat i amb un alt ritme anotador. Fruit d'això, el primer assalt va acabar amb un intrigant 20-22. Però el segon quart va ser la clau, l'enfonsament dels locals a mans d'un equip que fa olor a ACB. Un parcial ridiculitzant en contra de l'Alicante en aquest període, va deixar el partit practicament sentenciat al descans. Cal destacar que la gran defensa de tot el conjunt i l'aportació de jugadors com Cuthbert Victor va ser decisiva. A la represa, els esforços locals van ser estérils ja que els visitants encara van incrementar la renda. Tot i que els de Quim Costa es van adjudicar el parcial de l'últim quart, la diferència no va deixar de ser humillant per un equip que pretenia ser líder de l'Adecco LEB Or. El Bruesa va aprofitar l'ensopegada alacantina per tornar al segon esglaó de la classificació, a una victòria dels aragonesos. No obstant, va haver de patir de valent a Santiago de Compostel.la, davant un Rosalía que va dominar durant molts minuts. (88-90) L'equip gallec va sortir a la pista molt endollat i amb ganes de sorprendre un dels "grans" de la competició. Ho va aconseguir gràcies a l'actuació d'un Brad Oleson molt entonat. La seva brillant actuació li ha servit per ser l'MVP de la jornada, encara que no per aconseguir la victòria ja que un encertat Issac López va liderar la remuntada del Bruesa. El darrer esforç local va permetre al Rosalía arribar amb opcions a l'últim segon del matx. Llavors, Wilborn va cometre un greu error al no llençar a cistella i assistir a un company quan ja sonava la botzina.

El derbi de Tenerife va tornar a ser per al Ciudad de La Laguna. El conjunt groc i negre va oferir la seva millor versió, és a dir, la dels partits en que juga de local; i va endur-se una important victòria que els permet atrapar al seu màxim rival a la classificació i, a més, sobrepassar-lo pel "basket average". El conjunt d'Alejandro Martínez va començar el partit decidit a divertir als seus afeccionats. Aquesta motivació unida a una gran efectivitat en el tir va permetre als locals aconseguir marges propers als vint punts. Amb aquest panorama es va arribar al descans. Barbour i els seus companys van intentar la remuntada en el tram final, però no va ser possible encara que el marcador final va ser un ajustat 93-88. Detrick, inspiradíssim, va ser un escull insuperable pels visitants. El Leche Río Breogan va guanyar a Mallorca i ha fet un pas de gegant per consolidar-se a la quarta posició. (61-72) El primer quart, de domini gallec, va ser la clau del partit ja que després les diferències es van mantindre. Els balears, en que només va destacar Terrell, es compliquen encara més la permanència en una temporada per oblidar. Els gallecs, en canvi, observen el futur amb optimisme ja que han recuperat a Devin Davis. Ordín va dirigir l'equip de Lugo magistralment.

El Plus Pujol Lleida ha acusat molt les absències i ha perdut merescudament a Melilla. (78-65) Els deixebles d'Edu Torres havien començat bé el partit aconseguint els primers avantatges però el cansament i la falta d'encert en el tir exterior han estat esculls impossibles de superar. A més, l'ex-jugador blau Xavi Vallmajó ha realitzat un partidàs ja que ha dirigit als nord-africans magistralment. Una direcció que ha anat acompanyada de 16 punts. Un punt més ha anotat el pivot brasiler Hettsheimeir, que ha estat el millor dels de Lleida.

El matx s'iniciava amb un ritme vibrant que propiciava un intercanvi de cistelles. En aquests primers instants, destacaven el local Ciorciari, el visitant Hettsheimeir i els triples de Josemi García i Fergerson. Els percentatges d'ambdos equips eren notables i l'encontre no oferia cap respir als afeccionats. Els atacs s'imposaven clarament a les defenses i Southall, el jugador més valorat del Melilla, es mostrava apagat. En canvi, Rafa Hettsheimeir destacava demostrant que ser l'MVP de la jornada anterior no havia estat una casualitat. Un triple de Jaume Comas elevava l'avantatge del Lleida fins als cinc punts. Aquesta renda es mantindria al final del primer període. (20-25) Southall s'entonava als primers compassos del segon quart. Fruit d'això, el seu equip capgirava el partit. Rafael recuperava el terreny perdut en un període que, a diferència del primer, era de caire defensiu. La defensa dels dos conjunts disminuia els percentatges i cansava als lleidatans que gairebé no tenien recanvis a la banqueta. Els de Melilla tornaven a agafar avantatges a l'electrònic. Una de les causes d'aquest fet va ser l'aparició de Xavi Vallmajó que amb quatre punts va iniciar el lideratge del Melilla Baloncesto en aquest matx. Uns mals minuts dels jugadors d'Edu Torres van ser aprofitats pels locals. Un parcial de 13-1 en el tram final del segon assalt va donar una renda de vuit punts als de Paco Olmos. Un tir lliure de Josemi tancava un quart molt dolent del Plus Pujol que no havia estat capaç d'arribar al descans amb avantatge. (43-36)

Els de Lleida sortien més concentrats a la represa i gràcies a Mainoldi s'apropaven a només tres punts dels nord-africans. Però els errors en els tirs lliures no donaven opcions de remuntada als blaus. Nacho Romero, amb un triple, incrementava la victòria del seu equip fins a nou punts de diferència. Tot i que els visitants tornaven el cop immediatament, un base gironí que coneix perfectament l'afició del Barris Nord s'encarregava d'enfonsar el seu ex-equip. Es tracta de Vallmajó. Dos triples seus i les seves "bombetes" característiques elevaven les diferències a marges superiors als deu punts. La direcció magistral de l'ex-jugador blau també permetia bones opcions de tir als companys, com Spencer Gloger. El tercer quart finalitzava amb un 60-49 que presagiava una ensopegada del conjunt d'Edu Torres. El nivell d'encert exterior era molt baix i, així, la victòria es convertia en una utopia. Tot i això, en els primers minuts de l'últim parcial, Berni, Dave i Alberto Miguel anotaven un triple. Aquest últim no estava en condicions de jugar a causa de la grip que havia patit durant la setmana i no disputava ni cinc minuts de joc. Evidentment, aquesta absència unida a les baixes de Thompson i Maraker era un factor determinant per la derrota final. Els triples que hem comentat no podien apropar el Lleida al marcador ja que l'equip de Paco Olmos mantenia un bon percentatge i l'agressivitat necessària en defensa. Xavi Vallmajó sentenciava el partit amb jugades de qualitat i els blaus baixaven els braços. Ciorciari, amb un llençament de tres, aconseguia el màxim avantatge del Melilla Baloncesto: 17 punts. En el darrer minut, Edu Torres feia sortir els júniors Oriol Jorge i Carles Estorach. Oriol, sobre la botzina, encistellava un triple que deixava la diferència final en tretze punts. (78-65) Aquesta última jugada, a més de maquillar una mica la derrota, servia perque el jove jugador de la base anotés la seva primera cistella de camp com a professional. (Ja havia encistellat un tir lliure) La derrota no pren la cinquena posició al Plus Pujol i confirma al Melilla com un clar aspirant a jugar els play-off.

Mala situació per l'Aguas de Valencia Gandía. El conjunt valencià ha perdut al seu propi feu amb un rival directe per aconseguir la salvació, el Ford Burgos. Els locals van anar a remolc dels de Casadevall durant tot el matx i la remuntada va ser impossible. El burgalés Boccia va ser el millor del partit. Els nois d'Isma Cantó, després d'aquest 85-89, continuen en els llocs que condueixen a l'Adecco LEB Plata. La UB La Palma, que semblava destinada al fanalet vermell, encadena el segon triomf consecutiu i obté la primera victòria com a visitant. (61-64) Els canaris van sortir de Los Barrios amb un triomf vital ja que els col.loca a dos victòries de la permanència. Els canaris van començar el partit amb ímpetu i fam de victòria. Així, aconseguien els primers avantatges davant un equip andalús ferit per la pallissa que havia encaixat a Lleida. Un mal tercer quart dels visitants equilibrava el matx i tot s'hauria de decidir en uns últims minuts d'infart. Llavors, la sang freda de Steven Edwards seria un factor determinant. D'altra banda, l'Inca atravessa una gran ratxa de resultats que s'ha vist prolongada amb el triomf durant la visita de l'Hospitalet. (82-66) Tal com mostra el marcador final, la victòria dels homes d'Abós ha estat clara i no ha perillat en cap moment. Galarreta ha jugat un partidàs suplint a la perfecció les absències de Stacey i Abrams. Vega ha estat el jugador més valuós dels blancs que estan realitzant una temporada decepcionant. Per acabar, victòria de l'Alerta Cantabria. Els de Santander s'han imposat al Ciudad de Huelva en un duel d'equips en hores baixes. (89-71) Guillén, com és habitual, ha liderat el conjunt local portant-lo a un matx cómode. D'aquesta manera, allunyen el fantasma del descens al mateix temps que esborren el somni de l'equip rival, jugar els play-off d'ascens.