2.5.08

Jornada 32

EL CAI ZARAGOZA A L'ACB...

L'eternament desitjat ascens del Cai Zaragoza a la lliga ACB està a punt de certificar-se matemàticament. A tres jornades de la conclusió de la lliga regular, l'equip de Curro Segura es troba a un sol triomf de la màxima categoria. Aquest previsible darrer escull serà un Palma Alcudia que es troba en l'aferrissada lluita per no descendir. La delicada situació dels mallorquins obliga els aragonesos a viatjar a les Balears amb total precaució. No obstant, no hem de rebutjar la possibilitat d'ascens del Cai abans de disputar el matx ja que una derrota del Bruesa avançaria la celebració del conjunt vermell. El rival dels bascos, l'Hospitalet, es troba a un pas de l'infern ja que és el fanalet roig de la classificació. És evident que els barcelonins arriben a la cita molt necessitats i no volen fallar al seu feu, el pavelló Hospitalet Nord. Així, l'únic que està assegurat és l'emoció i l'intriga. Ara bé, a ningú se li escapa que el Cai Zaragoza ja té els dos peus a la categoria superior.

El Plus Pujol Lleida també es troba, probablement, davant el partit més important de la temporada. Els nois d'Edu Torres s'enfronten al Tenerife Rural amb el play-off ja assegurat però amb l'objectiu d'aconseguir una cinquena posició vital que permeti preparar amb garanties l'assalt a la Final Four de Cáceres. Les dos plantilles estan lluitant per aquesta privilegiada posició desde fa moltes jornades i són conscients que es decidirà en aquest duel. Si els lleidatans s'imposen per una renda mínima de sis punts, la cinquena plaça ja serà un fet matemàtic. Cal destacar que l'equip canari és el que s'ha enfrontat més vegades al Lleida Bàsquet al llarg de la seva història. El Beirasar Rosalía és el tercer aspirant al factor pista a l'eliminatòria de quarts de final dels imminents play-off i rep al poderós Alicante com a "tapat". Els compostel.lans juguen contra un equip que encara lluita pel segon lloc i saben que la dificultat del matx és extrema però no renuncien a res. Si donessin la sorpresa, tindrien molts números d'escalar alguna posició aquesta mateixa setmana.

La lluita pel descens promet un cap de setmana taquicàrdic als equips implicats. Ja hem comentat la difícil situació del Palma i l'Hospitalet però quatre equips més es jugaran les garrofes en aquesta antepenúltima jornada. Aquests són l'Alerta Cantabria, el Bàsquetinca.com, el Gandía i la UB La Palma. Els de Santander viatgen a l'infern de La Laguna. L'equip local passa per un mal moment i és conscient de que amb una nova entrepussada podria dir adéu al somni de jugar la segona fase. Els visitants volen mirar el futur amb optimisme però als seus pitjors somnis veuen el feu canari com la seva tomba, com el seu declivi a la LEB Plata. L'Inca, que havia reaccionat fa unes jornades, torna a involucrar-se en una batalla perillosíssima. Un triomf dels seus perseguidors acompanyat d'una derrota seva en el partit que els emparellarà amb el Ciudad de Huelva podria fer caure l'equip balear a les posicions que creien haver abandonat definitivament. Un altre implicat, la UB, vol demostrar a Miraflores que la darrera entrepussada no va significar cap canvi de dinàmica sinò que segueixen sent aquell equip gairebé insuperable que va encadenar sis triomfs consecutius. El principal obstacle és el nom del rival, un Breogan que no s'hi juga gran cosa en l'encontre però que no estarà disposat a fer cap favor als locals. L'últim equip que anhela continuar a la LEB Or és l'Aguas de Valencia Gandía. Els llevantins arriben al matx amb força moral i es consideren capaços de superar un Los Barrios que intentarà segellar la seva participació a la post-temporada. Un rival directe dels gaditans, el Melilla, espera amb candeletes la visita d'un Burgos que ja no es juga res més que l'honor.

PARTITS JORNADA 32 2/5/08
C.B. L'Hospitalet - Bruesa GBC 94-102
Basquetinca.com - C.B. Ciudad de Huelva 92-64
Melilla Baloncesto - Ford Burgos 75-81
CB Villa de Los Barrios - Aguas de Valencia Gandía 86-74
La Laguna Canarias - Alerta Cantabria 82-72
Beirasar Rosalía - Alicante Costa Blanca 60-82
U.B.La Palma - Leche Río Breogan 73-82
Plus Pujol Lleida - Tenerife Rural 83-93
Palma Alcudia - Basket Cai Zaragoza 77-72


Anunciàvem a la prèvia que el Cai Zaragoza estava a punt de consumar el seu ascens. No obstant, a causa del gran nombre de campanades que es donen en aquesta competició, no ens atrevíem a donar per fet un ascens que els aragonesos ja celebraven. I de nou es va demostrar que fins que les matemàtiques no confirmen el destí dels equips, és una autèntica travessa pronosticar resultats. El Cai haurà d'esperar una setmana més per celebrar el campionat quan abans de jugar el seu matx a Mallorca ja agraïa a l'Hospitalet el favor de derrotar el Bruesa. Però va aparéixer Schraeder per clavar un triple agònic sobre la botzina que forçava una pròrroga que ja no tindria color. El partit a les terres del Llobregat va començar amb dosis d'igualtat. L'intercanvi de cops de les dues plantilles era constant i l'equip ribereny, greument amenaçat pel descens, aconseguia anar-se'n al descans amb una curta renda. El tercer període seria dels bascos ja que amb jugadors com López, Andrade o Panko capgiraven el matx. No obstant, els joves jugadors de Mateo Rubio no es donaven per vençuts i acariciaven el triomf gràcies als punts dels seus jugadors estrella, Ibaka i Taylor. L'esgotament provocat per la manca d'efectius (es van produïr un parell d'expulsions) i la sort del postrer triple de Ross Schraeder van conduïr el duel fins a una pròrroga que va ser dominada de principi a fi pels deixebles de Laso. (94-102) El Cai s'havia endut de retruc una petita frustració per l'ensopegada del conjunt català però esperava amb neguit el salt inicial del matx a les Balears per tal d'ascendir. Els de Curro Segura van oferir al Palma Arena un dels pitjors partits de la temporada. Aquell equip que havia meravellat en un ampli ventall de jornades veia com un equip de la zona baixa aplaçava una setmana més el seu retorn a l'ACB. El partidàs de Puyada i els constants errors visitants en els tirs lliures propiciaven un final igualat. El triomf (77-72) va somriure al Palma Alcudia i els de Zaragoza hauran d'ajornar la festa amb el consol de poder celebrar-la a casa.

L'Alicante Costa Blanca va tornar a demostrar que amb l'arribada d'Óscar Quintana s'ha carregat les piles. Va exhibir contundència i duresa defensiva en un matx que es va endur per un clar 60-82. Tot i l'estirada inicial dels gallecs, els alacantins van anar llimant les diferències fins que les van esborrar completament. La lesió de Brad Oleson al segon període va ser un obstacle massa gran pels locals que no van aixecar el cap a la represa. Els compostel.lans no trobaven el camí a la xarxa de l'anella rival i els foranis van anar augmentant l'avantatge gràcies a l'alt encert en el tir de Coppenrath o Carroll. D'altra banda, el Breogan també va sumar una nova victòria que serà important en la missió d'arribar en bon estat al play-off. (73-82) La víctima va ser la UB La Palma que encaixa la segona derrota consecutiva després de l'espectacular reacció que havien protagonitzat fa escasses setmanes. L'espectacular actuació de Jeffers va ser clau en un matx que es caracteritzà pel gran nombre de tirs lliures intentats. Els canaris hauran de continuar batallant per la permanència mentres que els de Paco García seran quarts passi el que passi en les dues jornades restants. Un altre equip que jugarà els desitjats play-off és el Villa de Los Barrios. Va aconseguir l'objectiu a costa d'un Gandía que no ha segellat la permanència. (86-74) Els llevantins van iniciar el partit amb força però, amb el pas dels minuts, els gaditans van anar llimant el desavantatge. Un tercer quart péssim del Gandía va ajudar els de Moncho Fernández que van jugar els minuts finals amb tranquil.litat.

El Plus Pujol Lleida ha encaixat una decebedora derrota en el matx disputat al Barris Nord contra el Tenerife Rural. Els deixebles d'Edu Torres han deixat escapar la cinquena posició que garanteix el factor pista en l'eliminatòria prèvia a la Final-Four en una segona part on s'han vist superats per un rival netament superior. La primera part dels lleidatans ha estat òptima però amb el pas dels minuts s'ha esfumat un partit trascendental. El resultat final, 83-93, no fa justícia al que han vist les gairebé 5000 persones que han assistit al Barris Nord.

El partit va començar amb emoció i a l'ambient es respirava l'importància del resultat. El conjunt canari aconseguia els primers avantatges gràcies als bons percentatges de jugadors com Lampropoulos i els nois d'Edu Torres començaven a patir els nervis. Llavors, la defensa blava va ser la clau ja que va propiciar nombroses pèrdues de pilota del Tenerife. Aquestes recuperacions finalitzaven amb cistelles fàcils de Brian Jones al contratac que restablien la igualtat. Dave Fergerson, mitjançant un triple, empatava el matx a divuit punts. Dues esmaixades de Rafael aixecaven els espectadors dels seients i li donaven avantatge al conjunt local. Un triple de Mainoldi sobre la botzina del primer quart situava un esperançador 25-20. Les esperances de l'equip casolà s'incrementarien al segon assalt. Només començar, el Plus Pujol obria escletxes importants al marcador i somniava amb capgirar l'average de cinc punts de la primera volta. Una sòlida defensa i l'encert de Thompson o Rafael elevaven els marges dels de Lleida fins a tretze punts. L'intercanvi de cistelles va ser la tònica dels darrers minuts de la primera meitat. Dos triples de Berni Àlvarez i dues cistelles interiors de Christian Maraker eren el bagatge del Plus Pujol Lleida mentres que els foranis anotaven de la mà de Barbour, González o Wachsmann. La victòria i l'average es quedaven a casa al descans i el panorama permetia ser optimista amb el resultat de 49-37.

A la represa, el matx s'omplia d'emoció i taquicàrdies ja que l'equip de Rafa Sanz escalfava el canell transformant un partit de bàsquet en un concurs de triples. Vuit llençaments de tres consecutius van traspassar l'anella. El vencedor d'aquest tram espectacular va ser el conjunt tinerfeny que va anotar cinc triples. Tres van ser obra d'un inspiradíssim Sánchez encara que Marcus Vinicius també es mostrava inspirat amb dos encerts, tot i que el llençament exterior no és la seva principal virtut. Els blaus ja havien tocat sostre i, en canvi, el Tenerife Rural no perdia l'espurna. A les cistelles de Sánchez s'hi van afegir les de Lampropoulos i, sobretot, les de Barbour. Els triples continuaven fent acte de presència ja que Alberto Miguel n'anotaria dos de consecutius. No obstant, els trenta punts que acabarien encistellant els visitants enfonsaven la moral dels d'Edu Torres que començaven a notar la por a perdre. S'iniciava el darrer assalt amb un 72-67 que ho deixava tot per decidir. L'equip insular arribava amb molta moral a aquest període i jugava amb les idees clares. Ben aviat, s'haurien col.locat a un sol punt per mitjà de Julio González. El Plus Pujol lluitava per mantenir l'avantatge que arrossegava dels dos primers quarts, però Barbour encara havia de demostrar que és el màxim anotador de la competició. Cistelles inversemblants de l'aler americà capgiraven el marcador. La defensa blava no podia fer res per aturar les seves genialitats que, sovint, venien acompanyades de punts de Lampropoulos. Un parcial de 4-0 concluït amb una recuperació de pilota del capità local tornava a avançar el conjunt del Barris Nord. Però els afeccionats que omplien les grades no tornarien a disfrutar del triomf dels seus ídols. Els errors de Thompson en els tirs lliures van ser inoportuns i, alhora, molt determinants ja que van evitar que es pogués respondre les cistelles d'Alfons Albert. Alberto Miguel alimentava les esperances del Lleida Bàsquet amb una cistella que situava el 83-86 a menys de dos minuts pel so de la botzina. El jugador càntabre disposaria del llençament clau del partit, un triple que hagués establert la igualada ja en el darrer minut. La pilota no va voler entrar i la cinquena plaça s'esfumà. No obstant, Jaume Comas va estar a punt de retallar els marges visitants a només dos punts amb una penetració que, un altre cop, escopí l'anella. A partir d'aquest moment, només el Tenerife va seguir anotant ja que el seu rival ja havia llençat la tovallola entregant-se al que ja era inevitable, la derrota. Els sis darrers punts dels de Rafa Sanz van ser fruïts de tres faltes personals, la darrera fou antiesportiva. Amb aquest resultat, 83-93, el Plus Pujol perd la cinquena posició en benefici del seu rival, el Tenerife, quan tan sols resten per disputar dues jornades.

L'Inca va certificar la seva continuïtat a l'Adecco LEB Or al desfer-se sense problemes del Ciudad de Huelva. (92-64) El parcial inicial de 12-2 va començar a marcar terreny i el 26-9 del final del primer assalt ja semblava decisiu. Stacey i Hamilton van ser els millors del conjunt balear que va tenir una segona part molt plàcida. Gens plàcid, en canvi, va ser el partit del Melilla. Els homes de Paco Olmos van acabar el matx en que es jugaven el play-off derrotats i veuen com el seu rival, el Burgos, l'iguala a triomfs. Els marges entre els dos equips van ser sempre lleugers. Ara bé, quasi sempre eren favorables a l'equip castellà. El darrer quart mostrava sempre un marcador obert. En els dos minuts postrers, Vallmajó col.locava els seus companys a només tres punts. No obstant, el jugador gironí acabaria expulsat i Boccia i Lorant rematarien la feina amb el 75-81 definitiu. Per últim, cal comentar que el conjunt nord-africà ha abandonat les nou primeres posicions ja que el Ciudad de La Laguna va recuperar el bon nivell de joc al seu pavelló. Va guanyar (82-72) i, a més, va fer un favor als equips de la zona baixa enfonsant a l'Alerta Cantabria a la zona de descens. El primer quart va ser la clau ja que els locals van agafar un avantatge molt gran que van gestionar sense gaires ensurts. Donaldson i Detrick van ser els millors del conjunt canari i Guillén va enlluernar en el bàndol visitant.

No hay comentarios: