17.4.08

30na Jornada

Lluita dramàtica al fons de la classificació

Queden cinc jornades per la conclusió de la lliga regular i cinc plantilles es troben igualades al pou de la classificació. Són el Palma Alcudia, l'Alerta Cantabria, el Gandía, l'Hospitalet i la UB La Palma. Els dos últims s'enfrontaran entre ells en una batalla decisiva per esquivar la LEB Plata. Les dinàmiques són completament oposades ja que mentres l'equip barceloní acumula sis jornades sense conéixer la victòria, els visitants estan en un estat de forma òptim que els ha portat a sumar cinc triomfs consecutius quan ja ningú apostava per la permanència al club canari. Sigui qui sigui el perdedor, tindrà un peu a la categoria inferior. El Gandía i l'Alerta Cantabria tenen desplaçaments molt complicats aquesta setmana. Els valencians visiten el pavelló Fontes Sar, feu d'un Beirasar Rosalía que no pot despistar-se si vol assegurar les eliminatòries d'ascens. Així, la victòria es vital pels dos conjunts i la tensió pot ser la nota predominant del matx. L'Alerta Cantabria encara ho té pitjor ja que juga a la pista d'un dels candidats a l'ascens, l'Alicante Costa Blanca. Els últims mals resultats dels alacantins i el seu mal joc han provocat la destitució de Quim Costa, tècnic de l'equip. Oscar Quintana, el nou entrenador, voldrà estrenar-se amb bon peu. El cinquè equip que es troba amb només deu victòries és el Palma Alcudia. Els balears, amb una dinàmica poc engrescadora, reben el Tenerife Rural. El conjunt visitant s'està jugant la possibilitat d'accedir a la cinquena posició que dóna el dret de jugar el play-off amb el factor pista a favor. No obstant, els d'Eloy Doce saben que la permanència passa per aconseguir guanyar a casa i no volen desaprofitar l'ocasió. Una victòria local també beneficiaria al Plus Pujol Lleida que és l'equip que a hores d'ara ocupa la llaminera cinquena plaça.

El Plus Pujol Lleida afronta un dels partits més apassionants de la temporada. Rep el Leche Río Breogan de Paco García (ex-tècnic dels lleidatans) en un matx que serà un assaig pel play-off. No obstant, els locals s'estan jugant la possibilitat d'acabar la lliga aconseguint el factor pista i, per tant, seria molt important sortir il.lès d'aquest encontre. El conjunt gallec ha patit la baixa d'un dels seus referents, Devin Davis. Però la plantilla del Breogan és llarga i amb grans dosis de qualitat, motiu pel qual els d'Edu Torres no poden permetre's ni un xic de relaxació. La ratxa dels visitants també és òptima ja que han guanyat els darrers cinc partits que han disputat. L'afició lleidatana estarà animada per geganters i grallers que volen transformar el Barris Nord en una gran festa. No poden faltar més alicients al millor partit de la trentena jornada.

Al cim de la classificació, el Cai Zaragoza ja assaboreix l'ascens i vol celebrar-lo el més aviat possible. Amb aquesta mentalitat viatgen fins a Melilla on s'enfrontaran al club que la jornada passada els va ajudar en la missió d'ascendir guanyant a l'únic perseguidor dels aragonesos, el Bruesa. Els de Paco Olmos, que estan empatats amb la zona que marca el play-off, no descarten aconseguir la campanada. Una campanada que tampoc descarta el Basquetinca. Els homes d'Abós reben al Bruesa basc i, tenint en compte el mal moment de forma dels de Laso, qualsevol resultat és factible. Els visitants tenen l'objectiu d'allargar l'espera als de Curro Segura ja que són els únics que encara els poden atrapar. El Ciudad de La Laguna arriba al tram final de la temporada amb moltes opcions d'aconseguir el somni de jugar els play-off. Per fer-lo realitat, és imprescindible que no deixin escapar les victòries del seu pavelló, un dels més complicats de l'Adecco LEB. El Burgos, el rival, arribarà a terres tinerfenyes amb la tranquil.litat de tenir la permanència al sac. Per últim, cal destacar que en aquesta jornada es viurà el derbi andalús entre el Villa de Los Barrios i el Ciudad de Huelva. Els visitants han perdut a Van Lacke que ha marxat a Granada i no disposen de jugadors suficients per omplir l'acta. Tot i aquests condicionants, encara tenen opcions d'entrar als play-off. El conjunt gadità, si aconsegueix el triomf, s'endinsarà als nou primers llocs.

Palma Alcudia - Tenerife Rural 77-75

El Cai Zaragoza ja es pot considerar equip de l'ACB després de superar el Melilla Baloncesto en un partit discret. (63-69) El conjunt de Curro Segura va fer un mal partit però va demostrar que és un equip campió al endur-se la victòria. El matx va iniciar-se amb un triple de Lescano. Dos triples més de Victor i Quinteros van començar a donar avantatge als aragonesos. Però els locals també van anotar tirs exteriors donant dosis d'intriga a l'encontre. Al segon quart, els visitants es van col.lapsar en atac i el Melilla ho va aprofitar amb cistelles de Ruiz, Zagorac i García. L'avantatge local fregava els deu punts però Quinteros el va maquillar abans d'arribar al descans. Starosta demostrava el seu nivell amb cistelles interiors que rivalitzaven amb les de Southall. Així, l'electrònic es mantenia equilibrat. El darrer quart s'iniciava amb incertesa encara que els quatre punts de renda del Cai presagiaven una nova victòria del líder. Dos triples del Zaragoza i un seguit de cistelles de Victor sentenciaven el matx a favor del bàndol visitant. Huertas reduïa la diferència però el triomf i l'ascens ja tenien amo. El Bruesa va trencar la ratxa negativa que l'ha desplaçat de la lluita pel campionat gràcies a l'actuació estel.lar d'Andy Panko. L'encontre a Inca va començar molt igualat fins que un triple de Schraeder va començar a donar avantatge als bascos. Llavors, Hamilton i Sergio Ramos van encarregar-se d'aconseguir una petita renda pel seu equip. Els dos equips van intercanviar errades en els tirs lliures i els visitants Uriz i López amb els seus triples van donar una petita alegria a Pablo Laso. Va durar poc ja que els groc i negres van encadenar unes quantes cistelles que van tancar la primera part amb un parcial total de 41-40. Sergio Ramos i Galarreta catapultaven els seus cap a la victòria però el conjunt de Sant Sebastià tenia una arma per explotar, Panko. Després de dos triples d'Issac López, l'aler americà va començar a escalfar el canell. El darrer període va estar marcat per cistelles i més cistelles de Panko que es mostrava com un geni impossible d'aturar. Tot i l'esforç per remuntar de jugadors com Stacey, el propi Panko va tancar el seu festival amb un triple que sentenciava el matx a falta de poc més d'un minut pel desenllaç.

El Beirasar Rosalía va complicar molt la vida a l'Aguas de Valencia. Els de Gandía van fer un bon partit però els compostel.lans van demostrar la seva candidatura al play-off amb una victòria que els manté setens. (90-83) Tot i la inspiració inicial de Binetti o Oleson, els visitants no van tardar en endollar-se i gràcies a la direcció de Jiménez van acabar el primer assalt amb nou punts d'avantatge. El segon període va ser una exhibició anotadora d'ambdos equips. Jordi Vallmajó i Peterson destacaven al bàndol forani i els cinc triples dels gallecs empataven el duel. Oleson va ser el gran protagonista d'aquests minuts que es van tancar amb un triple de Jiménez que donava un petit avantatge als seus. El tercer quart va ser de caire defensiu i els valencians van estancar-se en atac. Només van anotar sis punts en el quart i aquest va ser un dels factors que els van portar a la derrota. Tot i això, el vencedor no es va decidir fins al darrer quart ja que els locals van veure com l'oponent es col.locava a un sol punt a falta de pocs minuts. Però uns minuts genials de Ramsdell van sentenciar el xoc. A La Laguna, el conjunt local es complicava les seves opcions de play-off. Els d'Alejandro Martínez no van poder aturar el Burgos de Casadevall que va segellar la permanència col.locant-se a un sol triomf del seu rival. Diego García va avançar aviat els castellans. Tot i la reacció dels canaris, el Burgos va recuperar el terreny perdut amb triples de Lo Grippo i Sanmartín. Al descans, la fidel afició local veia com els seus ídols perdien de nou punts. Un tercer quart per oblidar va deixar el partit vist per sentència encara que els triples de Levi Rost van retallar el desavantatge. Donaldson va maquillar el marcador fins al 80-86 definitiu. El CB Villa de Los Barrios va alimentar les seves opcions d'acabar la lliga entre els nou primers gràcies a un triple de Ferrer en el darrer segon de la pròrroga. (85-83) Tal com mostra el resultat, el partit va ser molt igualat i cal aplaudir l'esforç del Ciudad de Huelva que amb només set jugadors va estar a punt d'endur-se la victòria. Chagoyen s'encarregava d'iniciar el derbi andalús amb un parcial de 8-0 que va ser contrarestat per un explosiu Bennerman. El segon quart va ser equilibradíssim. Moss i Alba lideraven l'ofensiva local i Bennerman continuava la seva exhibició al bàndol contrari. El tercer quart va ser de domini visitant amb una gran inspiració de Bustamante i el propi Bennerman. Llavors, Ferrer i Chagoyen retallaven la diferència tot i alguns punts interiors d'Onyekwe. Sánchez i els seus companys, amb una mostra del seu valor, empataven el partit. Un triple de Bustamante donava avantatge al Huelva ja en el darrer minut. Ferrer contrarestava la jugada i el propi Bustamante no podia evitar el temps extra sobre la botzina. Pedro Rivero assumia la responsabilitat amb encert però les alternances a l'electrònic eren constants. Bennerman semblava que aconseguiria la proesa amb una cistella a deu segons del final. Llavors, a un segon del desenllaç, Rivero passava la pilota a Ferrer que llençava un desesperat triple que omplia de goig les grades del Samuel Aguilar.

El Plus Pujol Lleida no ha pogut amb el Leche Río Breogan i es complica la cinquena plaça de la classificació. (79-84) L'equip gallec ha demostrat la seva superioritat en un tercer quart nefast dels lleidatans en que han llençat tot el treball fet fins aleshores. Els errors en els tirs lliures de l'equip local han condicionat el resultat. Els pivots Thompson i Morentín han estat els jugadors més destacats del matx.

Edu Torres va començar l'encontre amb Maraker de titular i molta il.lusió per endur-se el triomf. Les dues primeres jugades van acabar amb cistella, una de Clark i una altra de Kevin Thompson. El veterà pivot del Plus Pujol dominava el joc interior encara que l'ex-jugador blau Jeffers anotava un parell de triples que avançaven el seu equip. Els de Paco García començaven a dominar el marcador però un triple d'Alberto Miguel tornava a igualar la situació. Llavors, apareixeria Roberto Morentín. El rocós pivot del conjunt gallec escalfava el canell amb dos triples que tornaven a incrementar l'avantatge visitant. Brian Jones anotava dues cistelles consecutives que impedien l'escapada dels deixebles de Paco García. Morentín continuava sent el màxim anotador del matx però Mainoldi anotava els seus primers punts de la nit amb un triple. El jugador argentí no encistellava un triple posterior i el primer període es tancava amb un ajustat 21-23. El segon quart oferiria als afeccionats un joc més defensiu, sense tanta fluïdesa en atac. Els tres punts inicials de Roger Fornàs eren contrarestats per la parella renaixentista del Plus Pujol, Leo Mainoldi i Rafa Hettsheimeir. La intensitat de Leo acompanyada de l'habitual entrega de Marcus Vinicius permetia als blaus escurçar la diferència. La bona defensa local obtindria els seus fruïts ja que provocaria un col.lapse ofensiu del Breogan que duraria uns cinc minuts. Només la manca d'encert en el llençament exterior i algunes decisions arbitrals polèmiques impedien al Plus Pujol aconseguir una bona renda per la segona part. No obstant, si que s'aconseguiria l'empat gràcies a una jugada de 2+1 de Brian Jones que aixecava els espectadors dels seients. Els de Lugo presenciaven amb sorpresa com els seus llençaments no traspassaven l'anella rival per culpa d'una defensa inexpugnable preparada per Edu Torres i Kevin Thompson donava el primer avantatge del partit al seu equip. Llavors, una bona cistella de Nacho Ordín trencava aquests minuts de gran desencert visitant. Una penetració del capità Jaume Comas i dos tirs lliures d'Ordín finiquitaven la primera meitat. L'equilibri a l'electrònic era total. (36-36)

El tercer quart s'iniciava amb dos punts de l'australià Kickert que reapareixia després d'una lesió. Els errors es traspassaven a l'equip local i el desencert de jugadors com Maraker o Berni Àlvarez s'acusava. Un triplàs d'Alberto Miguel col.locava el Lleida Bàsquet a tan sols dos punts de l'oponent però, malauradament, ja no es veurien més cistelles al bàndol casolà durant molts minuts. L'arbitratge era injust amb els de casa en nombroses ocasions i els gairebé 5000 espectadors que omplien les grades del Barris Nord protestaven amb una expressiva mocadorada. Els de Paco García optaven per un joc dur que impedís totes les cistelles fàcils que intentaven els blaus. Llavors, el Plus Pujol vivia un autèntic malson desde la línia de tirs lliures ja que era incapaç de transformar els dos llençaments de cada sèrie. Tots els jugadors que visitaven els 4.60 es deixaven un tir lliure pel camí i, amb ell, part de les opcions de remuntada. Morentín tornava a fer molt mal a la defensa rival i Jeffers obligava a Edu Torres a demanar temps mort ja que el desavantatge dels seus jugadors s'apropava als deu punts. Aquesta aturada en el joc no propiciava un canvi de dinàmica i mentres el Lleida anotava d'un en un, el Breogan encistellava triples i més triples. Els jugadors que els anotaven eren Wade i Clark que demostraven tenir un canell molt fi. Els exteriors blaus intentaven posar la rèplica a les jugades visitants però els seus percentatges eren nefastos. La renda del Leche Río era de quinze punts després de l'enèsima cistella de Fornás. A la conclusió d'aquest període per oblidar, l'electrònic reflectia un decebedor 47-60. El parcial d'aquest horrible quart, 11-24, ho deia tot. Les esperances de la parròquia local s'esfumaven només començar l'últim assalt ja que, després d'un error de Fergerson, Clark clavava un altre triple que silenciava el pavelló lleidatà. L'ènesim triple del Breogan, transformat per Wade, donava a l'equip de Paco García el màxim avantatge de l'encontre (divuit punts). Els tres punts eren contrarestats amb un 2+1 de Brian Jones que no semblava ser cap síntoma de remuntada. Principalment perque Clark continuava demostrant la seva bona mà i s'arribava als darrers cinc minuts amb una diferència en contra contundent. La imatge dels jugadors lleidatans era penosa però tenien l'orgull amagat i l'havien de treure. Els dos extracomunitaris, Jones i Thompson, es posaven l'equip a l'esquena i retallaven el clar desavantatge que arrossegaven del tercer quart. Una esmaixada de Marcus Vinicius completava un parcial de 8-0 que posava la diferència en marges inferiors als deu punts després de molta estona. Llavors, l'afició esperonava els seus i tornava a fer aparéixer els mocadors per una clara falta en atac dels gallecs que li assenyalaven a Mainoldi. Un triple en suspensió d'Alberto Miguel posava emoció al matx ja que reduïa la diferència a set punts quan restaven dos minuts per jugar-se. Els nervis s'apoderaven de l'equip de Lugo que perdia ràpidament la pilota gràcies a la pressió local. Leo Mainoldi tindria a les seves mans el futur del matx però el seu llençament de tres punts no volia entrar i condemnava el Barris Nord a acceptar la derrota del seu equip. Tot i això, un tir lliure de Brian Jones i una cistella de Thompson després d'un rebot ofensiu col.locaven el Plus Pujol a només cinc punts. Però ja no quedava ni un minut per disputar-se i la reacció havia trigat massa en arribar. Una pèrdua de Jones deixava el matx vist per sentència tot i que un inspirat Alberto Miguel encara tindria temps d'anotar el seu quart triple. Finalitzat el carrussel de tirs lliures en que s'havia convertit el partit, Kevin Thompson va tancar el marcador anotant el 79-84 definitiu. Amb aquesta derrota, el Plus Pujol es complica les opcions de finalitzar la lliga en cinquena posició i el Leche Río es troba en disposició de lluitar pel segon lloc.

La Unión Baloncesto La Palma ha continuat amb la proesa de fugir dels llocs de descens i ho ha aconseguit al superar l'Hospitalet, un rival directe. (84-96) Els canaris sumen la sisena victòria consecutiva i passen de tenir un peu i mig a la LEB Plata a assaborir la permanència. En canvi, l'equip barceloní es troba en una ratxa oposada i entra al pou quan només queden quatre jornades per disputar-se. Els de La Palma van iniciar el matx amb un parcial de 0-9 que els facilità la feina. Edwards i Manzano donaven als visitants un clar avantatge de quinze punts que es va anar retallant al segon període. Antelo i Corbacho donaven emoció al resultat amb els seus punts que deixaven la diferència en la mínima expressió. El tercer quart va ser d'alternances a l'electrònic però es va acabar amb avantatge de l'equip insular. Sala i Arrocha van tornar a posar en safata el triomf dels visitants encara que els de Mateo Rubio van intentar reaccionar. Llavors, la UB va demostrar que atravessa un bon moment mostrant-se molt segur en els tirs lliures decisius. Oscar Quintana va estrenar-se com a tècnic de l'Alicante amb una contundent victòria que aportara tranquil.litat al club llevantí. La derrota va ser encaixada per l'Alerta Cantabria que segueix immers en una profunda crisi i ja és el nou cuer. Poves va ser el protagonista dels primers instants donant un mínim avantatge als santanderins però els exteriors locals aviat van capgirar la situació. No obstant, no va ser una tasca fàcil ja que al final del primer assalt encara dominaven els visitants. El segon període va ser un clar exemple del talent ofensiu del conjunt de Quintana i els foranis van ser escombrats del Centro de Tecnificación. El partit semblava decidit al descans i la sortida de l'Alerta al tercer assalt no va comportar excessius problemes pels blancs. Els esforços de Guillén i els seus companys no van ser suficients per enderrocar el rival i el desavantatge va acabar sent molt abultat. (97-72) Per últim, el Palma Alcudia va fer un pas endavant per aconseguir la permanència i va beneficiar el Plus Pujol Lleida. (77-75) La víctima va ser el Tenerife Rural que perd opcions de finalitzar la lliga cinqué. L'encert dels exteriors balears durant els primers minuts va donar oxigen als locals. No obstant, la situació es va capgirar al segon període i l'encert va ser de l'equip de Rafa Sanz. Al descans, ja guanyaven per tres punts. Sánchez i Guaita van ser dos dels homes destacats del Tenerife al tercer quart. Un tercer quart de clar domini visitant que semblava que sentenciaria el partit. Però no va ser així i Terrell i els seus van començar a guanyar terreny als canaris. Els errors en els tirs lliures dels visitants i l'ineficàcia de Barbour van provocar la remuntada local en els últims minuts. El Palma si que va saber aprofitar els tirs lliures aconseguint avantatges de cinc punts. Dos triples del Tenerife en els darrers quinze segons van fer perillar una victòria vital pel Palma. Però finalment, aquesta es va quedar a les Illes Balears.