11.4.08

29na Jornada

Divendres de LEB
Arriba una nova jornada a l'Adecco LEB Or. Es disputa completament el divendres en la que serà una diada maratoniana de partits trascendentals. El Cai Zaragoza vol donar un cop d'efecte gairebé definitiu derrotant al Villa de Los Barrios. A la capital aragonesa comença a respirar-se l'eufòria que provoca l'excel.lent trajectòria dels homes de Curro Segura però aquest sentiment s'ha d'oblidar si es vol superar amb èxit la visita dels andalusos. Els de Moncho Fernández són especialistes en amargar les nits als millors equips de la lliga. El Bruesa ho sap perfectament. Precisament, el Bruesa afronta una de les darreres oportunitats de continuar aspirant a l'ascens directe. Rep a un Melilla que s'està jugant les seves possibilitats d'accedir al play-off. Ambdos equips necessiten un bany de moral després dels nefastos partits que van realitzar la jornada anterior. Una derrota del conjunt basc combinada amb un triomf del Cai deixaria la primera posició vista per sentència. No obstant, aquesta lliga és imprevisible i mai es pot donar res per fet.

El partit més destacat de la jornada és el derbi català de la categoria. El Plus Pujol Lleida rep a un Hospitalet en hores baixes. El conjunt barceloní ha destituït a Izquierdo repescant l'entrenador de la temporada passada, Mateo Rubio. La proximitat del descens està intimidant la jove plantilla dels visitants, que compta amb l'ex-lleidatà Quino Colom. Un altre handicap pels blancs serà l'absència de la seva estrella, Serge Ibaka. Els de Lleida volen consolidar la cinquena posició al mateix temps que gairebé assegurarien la classificació pels play-off. Per això, és imprescindible que el Barris Nord sigui un fortí en aquest tram final de la temporada.

L'Alicante Costa Blanca i el Leche Río Breogan ja comencen a preparar l'assalt al play-off sabent que arribar a la Final-Four de Cáceres és una obligació. Aquesta és una jornada de derbies ja que el català no és l'únic; també es disputa el valencià entre el Gandía i l'Alicante. Els locals es juguen la permanència en un matx complicadíssim ja que els de Quim Costa no poden permetre's més ensopegades. El conjunt gallec tampoc vol deixar escapar la bona dinàmica que atravessa en el partit que disputarà al Pazo de los deportes contra un Alerta Cantabria en plena crisi. Els santanderins podrien caure a les places de descens en cas de sumar una derrota més que previsible. La tensió serà la nota predominant d'un matx que es preveu apassionant.

El Tenerife Rural somnia amb la Final a Quatre de Cáceres i sap que per arribar-hi és gairebé imprescindible acabar la lliga en cinquena posició per tal de gaudir del factor pista. Amb aquesta mentalitat prepara el matx amb un Inca que lluitarà per garantir-se la permanència a la LEB Or. Els canaris necessitaran l'aportació de tot l'equip per desfer-se del conjunt balear. Brad Oleson també necessitarà l'aportació dels seus companys per conquerir el Plantío de Burgos. Andreu Casadevall i els seus deixebles reben a un Rosalía, que vol consolidar-se a la zona de play-off, amb l'objectiu d'allunyar-se de les posicions que desemboquen a la LEB Plata. D'altra banda, el Ciudad de La Laguna viatja fins a Huelva amb la missió de continuar alimentant les seves possibilitats de jugar les eliminatòries d'ascens. El conjunt local amb una plantilla molt reduïda intentarà tornar a protagonitzar la proesa. Ambdos plantilles disposen de homes amb gran qualitat i es pot veure un bon espectacle.

La lluita per la permanència, amb el pas de les jornades, es va tornant més emocionant e imprevisible. El nombre d'equips implicats és molt gran i les oportunitats de salvació es redueixen cada setmana. Però estar a la zona baixa no es sinònim de ser un equip en hores baixes. Un clar exemple d'això és la Unión Baloncesto La Palma que buscarà el cinquè triomf consecutiu al seu pavelló, Miraflores. El rival és un altre dels clubs que estan defensant la seva continuïtat a la categoria, el Palma Alcudia. La dinàmica de resultats del conjunt mallorquí no és gens bona però un triomf balear allunyaria els d'Eloy Doce d'un descens del qual vol sortir el conjunt local.

Plus Pujol Lleida - CB L'Hospitalet 92-86

El Cai Zaragoza ja pot presumir de tenir un peu i mig a la Lliga ACB. Els de Curro Segura van demostrar la seva superioritat en el matx que els va enfrentar al Villa de Los Barrios (71-62) i es van aprofitar de l'ensopegada a casa del Bruesa que va perdre al darrer segon el partit amb el Melilla Baloncesto. Els aragonesos van acabar el primer assalt amb un avantatge clar propiciat per l'encert de Victor, Starosta i Victoriano. La manca de fortuna visitant també va influïr en el resultat. Ferrer i Alba van aconseguir col.locar els seus companys a cinc punts però ben aviat els locals van tornar a escapar-se. El tercer període va significar l'enlairament definitiu dels vermells mitjançant un encert exterior digne dels millors equips. La diferència de vint punts amb que es començava l'últim quart deixava la victòria vista per sentència i els visitants van maquillar l'electrònic mentres el Cai esperava el resultat d'Illumbe. El Bruesa va dir adéu a les seves opcions d'ascens directe a l'encaixar la segona derrota consecutiva. El Melilla va iniciar l'encontre amb inspiració. Southall manava a la zona i els exteriors locals no es mostraven endollats. Un temps mort de Pablo Laso va reconduïr una mica la situació i Uriz va tornar a donar emoció al partit amb el 23-26 del final del primer quart. L'aparició de Panko va ser determinant per a una petita remuntada local que es va frenar amb un intercanvi de triples. Schraeder i Hopkins van anotar pel Bruesa i Gloger va posar la rèplica en dues ocasions. Un esforç dels bascos va tancar la primera part amb un esperançador però ajustat 44-40. El tercer quart va començar fatal pels interessos locals ja que Southall era un mur infranquejable i els exteriors visitants anotaven punts que desequilibraven l'encontre. Rod Brown tornava donar dosis d'emoció però un immens Southall i un triple de Vallmajó donaven el màxim avantatge al conjunt nord-africà als primers minuts del quart definitiu. Uriz assumia la responsabilitat amb encert i els seus triples feien perillar el triomf del Melilla. Quan faltava un minut, Andy Panko encistellava un llençament de tres que col.locava el seu equip a només un punt de l'adversari. Llavors, els visitants no van poder anotar la seva possesió i Issác López amb tres tirs lliures semblava capgirar el matx definitivament. Un rebot ofensiu de Southall va permetre l'empat de Juanma Ruiz a falta de només 13 segons. Una pèrdua de pilota absurda va demostrar que els donostiarres no mereixen el primer lloc. Llavors, Ciorciari va fer un gran favor al Cai amb una penetració sobre la botzina que porta al Melilla fins a les posicions de play-off en detriment de Los Barrios.

El Leche Río Breogan ha enfonsat a l'Alerta Cantabria al derrotar-lo per un clar 74-61. L'inici ha estat disputat amb cistelles de Wade i Clark pels gallecs i Guillén i Johnson pels càntabres. Amb un lleuger avantatge dels locals s'arribava al final del primer quart. Al segon període van aparéixer les imprecisions dels dos equips. Ordín i Betinho van donar una mínima renda al Breogan durant el temps de descans. Però aquesta renda va augmentar ràpidament a la represa. Johnson mantenia amb vida els santanderins que amb una cistella de Larragan a la primera jugada de l'últim quart van arribar a situar-se a cinc punts. Però això va ser un miratge ja que els de Lugo van imposar la seva superioritat en els darrers instants aconseguint superar els deu punts de diferència. En canvi, l'Alicante Costa Blanca va perdre a Gandía i veu com perilla el tercer lloc de la classificació. Els locals van sortir amb molta energía conscients de que es jugaven la permanència. Fruit d'això, van aconseguir els primers avantatges. Els visitants no van remuntar fins al segon període, moment en que Pat Carroll va començar a endollar-se. Al descans, el marcador estava empatat. Luengo i Miller protagonitzaven l'estirada del Gandía al tercer parcial. Al cap de poca estona, la diferència ja superava els deu punts. Els últims deu minuts van ser un tràmit ja que els de Quim Costa van llençar la tovallola al mateix temps que alimentaven les esperances de salvació dels locals. El resultat final va ser 81-68. D'altra banda, el Tenerife Rural continua perseguint el Plus Pujol Lleida després de derrotar a l'Inca gràcies a un genial últim quart. (72-59) El primer quart va ser nefast i ambdos equips no van ser capaços de superar les defenses rivals. Sobretot l'equip tinerfeny que es va quedar amb només deu punts. L'aparició de Guaita al segon quart va propiciar un petit avantatge dels canaris. Barbour va ajudar als de Rafa Sanz amb punts que tancaven la primera part amb el resultat de 28-25. El tercer quart tampoc va ser gaire pròsper en anotació i va estar dividit en dues etapes. La primera dominada pel Tenerife i la segona per l'Inca que va empatar un partit que perdia de nou punts. Amb tot per decidir, els locals van jugar sense complexos i van anotar més punts que en els dos primers quarts junts. Cal destacar la inspiració de Sánchez i Wachsmann.

El Plus Pujol Lleida s'ha adjudicat el derbi català de la Lliga LEB amb més problemes dels previstos. (92-86) Els homes d'Edu Torres han derrotat a L'Hospitalet que ha ofert una bona imatge però continuarà immers en la lluita per evitar el descens. El matx, que es va decidir al darrer quart, va ser d'un nivell alt amb predomini dels atacs sobre les defenses. El millor jugador de l'encontre va ser el visitant Antelo que va mostrar el seu bon canell. Kevin Thompson i Leo Mainoldi van ser els màxims anotadors de l'equip local.

El Plus Pujol va començar el partit amb molta intensitat. Un triple de Fergerson i una posterior cistella de Jones col.locaven el 5-0 al marcador quan encara no s'havia disputat ni un minut. Thompson feia mal a la defensa rival amb cistelles interiors però la bona direcció de Quino Colom propiciava els primers punts de l'equip barceloní. Jugadors com Antelo o Corbacho es van endollar anotant cistelles exteriors que donaven avantatge al seu equip. La manca de duresa defensiva era un factor que perjudicava els blaus a causa de la inspiració de l'Hospitalet. L'aparició de Taylor va ser un nou escull pel Lleida Bàsquet ja que el base americà va aportar més velocitat al joc visitant. Una cistella seva situava el 14-20 a l'electrònic obligant Edu Torres a demanar temps mort. Llavors, un erràtic Leo Mainoldi anotava el seu primer triple. El primer període acabava amb una cistella en suspensió del jugador local més destacat, Kevin Thompson. El marcador era un ajustat 21-22. El segon quart s'iniciava amb un 2+1 del jove Llorca. No obstant, els primers punts de Hettsheimeir i Alberto Miguel retornaven la igualtat. Jaume Comas, amb una de les seves penetracions característiques, capgirava el resultat donant avantatge als seus. Però aquest petit avantatge local seria un miratge ja que l'encert dels deixebles de Mateo Rubio tornaria a deixar enrere els blaus. Les cistelles interiors de Llorens, el talent de Rocchia i la falta de criteri de l'arbitratge en les faltes personals eren lloses díficils de superar pel Plus Pujol. El suec Maraker mantenia viu el conjunt de casa amb sis punts en el tram final del segon assalt. Així, els jugadors d'ambdos equips marxaven als vestidors amb el resultat de 41-44 a l'electrònic.

La segona part començava amb dos punts de Marcus Vinicius. Posteriorment, els col.legiats assenyalaven una falta antiesportiva a Corbacho que era aprofitada per Berni Àlvarez que remuntava el partit. Dos cistelles més de Kevin Thompson completaven un parcial de 8-0 que regalava un avantatge de cinc punts al Plus Pujol. No obstant, un triple de Vega i una cistella d'Antelo tornaven a equilibrar l'encontre. El propi Antelo respondria a un triple de Mainoldi demostrant que tenia el canell molt afinat. Però els tirs lliures del capità Jaume Comas i l'entrega de tot l'equip aportaven als blaus una petita renda mai superior als sis punts. Berni Àlvarez aconseguia el seu primer triple del matx aixecant dels seients els espectadors que havien assistit al Barris Nord i Llorca demostrava la seva valentía amb entrades a cistella que superaven la defensa local. L'actitud dels àrbitres durant tot el partit estava indignant els afeccionats i una falta molt dubtosa de Leo Mainoldi va provocar una sonora mocadorada. Taylor va transformar els dos tirs lliures enmig de la cridòria del Barris Nord envers els col.legiats. Aquesta situació va descentrar els d'Edu Torres que van regalar la pilota en el servei de banda. Els infortunis es van completar sobre la botzina del quart ja que Taylor va anotar un agònic triple que va tornar a establir la igualada. (62-62) Però els de Lleida no es van rendir i van sortir disposats a guanyar el partit millorant la defensa. Fruit d'això, l'Hospitalet va estar quasi quatre minuts sense anotar i el Plus Pujol ho va aprofitar per aconseguir el màxim avantatge, deu punts. En aquest espai de temps, Mainoldi va anotar un triple i Rafael dues cistelles interiors. Berni Àlvarez va finalitzar el parcial de 10-0 de sortida amb la seva especialitat, el triple. Corbacho va respondre els tres punts a la jugada següent afirmant que els del Llobregat vendrien molt cara la seva pell. Llorca, amb un contratac, minimitzava encara més l'avantatge local quan ja no restaven ni cinc minuts per disputar-se. Cal destacar que en aquest període la tònica arbitral era la inversa, és a dir, els de Mateo Rubio eren penalitzats injustament en alguna jugada com una falta d'atac de Colom. Precisament, el base andorrà s'encarregaria d'afegir dosis d'emoció al partit anotant el 74-71 que donaria pas a una autèntica exhibició triplista. Alberto Miguel i Fergerson encistellaven pel bàndol local mentres Antelo posava la rèplica visitant en les dues ocasions. Després d'aquest intercanvi de triples sense treva, s'arribaria a l'últim minut. La diferència era de cinc punts gràcies a dos tirs lliures de Mainoldi. El pivot argentí del Plus Pujol sentenciaria el matx amb el seu quart triple de la nit. El decisiu llençament, que desfermava l'eufòria entre els afeccionats, elevava el marge local fins als vuit punts de diferència quan tan sols quedaven cincuanta segons pel desenllaç. Antelo, el millor del partit, continuava la seva exhibició particular aconseguint un 2+1 que ja no serviria de res. Després dels tirs lliures finals, el marcador es tancava registrant el definitiu 92-86 que manté els lleidatans a la cinquena plaça i condemna els barcelonins a patir fins al final per continuar a la LEB Or.

La Unión Baloncesto de La Palma atravessa una fantàstica ratxa de resultats que ningú podia imaginar quan l'equip estava tocat i enfonsat en la darrera posició de la classificació. Aquesta setmana han obtingut una victòria que, a més de ser la cinquena consecutiva, és de vital importància ja que el rival és un altre dels implicats en la lluita pel descens, el Palma Alcudia. Els balears van donar una mala imatge demostrant ser un equip pobre amb molts problemes anímics. Tot i que no van poder aturar la ofensiva local, Pau Del Tío i Thomas Terrell van fer un bon partit. El conjunt de Miraflores va basar el triomf amb l'aportació de tot el conjunt però cal destacar l'entrega del capità Arrocha i la intensitat de Maras. El matx ja estava decidit al descans. En canvi, a Burgos es va viure un partit vibrant que va significar la salvació del conjunt local. Encara no és un fet matemàtic però la victòria contra el Beirasar Rosalía (86-80) deixa els de Casadevall lluny de les dos últimes posicions. Els gallecs van disposar d'un estel.lar Brad Oleson però el domini burgalés en el rebot va ser decisiu. Lorant i Sanmartín van ser els millors del vencedor. També es va produïr una victòria local a Huelva. El minvat equip de Pepe Rodríguez va tornar a deixar-se la pell a la pista i va obtenir un triomf molt merescut contra un bon equip com el Ciudad de La Laguna. (88-81) Van Lacke va exhibir la seva classe amb una brillant actuació que va portar els seus companys a la permanència matemàtica. Bennerman i Morón van ser els millors aliats de l'escorta argentí. Aquest resultat manté les aspiracions de play-off de l'equip andalús al mateix temps que complica les del conjunt visitant.