13.2.09

19na Jornada

El Barris Nord torna a celebrar

El Plus Pujol Lleida va trencar la mala ratxa al Barris Nord amb un triomf excessivament patit contra el Beirasar Rosalía, cuer de la categoria. Tan patit que no es confirmà fins al darrer segon, moment en que Salvador Arco va fer honor al seu nom evitant la derrota dels de Ponent amb una safata. La principal sorpresa de la jornada ha estat la desfeta del Lucentum Alicante a La Laguna encara que el triomf del Clínicas Rincón contra el Valladolid no es queda enrera. Altres equips, com el Tenerife, van guanyar després de suar sang contra equips teòricament inferiors. D'altra banda, els tres cuers han estat incapaços de treure's aquest qualificatiu durant la jornada.

El Plus Pujol ha aconseguit una agónica victòria (80-78) en el matx que ha jugat contra el Beirasar Rosalía, cuer de la categoria. Els deixebles d'Edu Torres han tingut el control del partit desde l'inici però el conjunt gallec no s'ha rendit i ha anat llimant les diferències fins a remuntar l'encontre. En uns minuts de molta tensió, Alberto Miguel i Marcus Vinícius salvaven al Plus Pujol mentres Taylor feia el mateix amb els visitants. Una safata miraculosa de Salva Arco en la darrera jugada ha certificat el triomf català, molt celebrat pels jugadors i aficionats.

El matx començava amb una cistella de Rafael Hettsheimeir que ja feia presagiar un partit estel.lar del brasiler. Posteriorment, el Rosalía s'avançava gràcies a un llençament de tres punts però l'alegria seria curta per a ells ja que Mendiburu i Rafael anotaven un parell de triples que donaven als lleidatans una renda de cinc punts quan no s'havien disputat ni tres minuts. El pivot del Plus Pujol jugava en la posició de “4” a causa de l'excés de pivots purs que té l'equip i no ho acusava gens. Al contrari; encara destacava més ja que disposava de més espais per elaborar jugades amb l'ajuda d'un Mendiburu molt intel.ligent en la direcció de joc. Així, en només sis minuts els del Barris Nord ja havien aconseguit 20 punts. El conjunt compostel.la es mostrava desconcertat i perdia pilotes amb extrema facilitat. Amb aquest panorama, Edu Torres feia debutar el txec Starosta amb la seva nova samarreta buscant que aportés intimidació sota els taulers. Malgrat que va complir en aquesta faceta del joc, va pasar força desapercebut i no es va mostrar encara plenament integrat en els sistemes de joc de l'equip. D'altra banda, també trepitjava el parquet un Ory Jorge que ha passat a formar part de la primera plantilla per tal d'exercir de segon base i suplir a Quino Colom. El menut jugador del planter va cometre errors propis de la seva joventut però va jugar amb valentia i no dubtà en llençar a cistella quan tingué l'oportunitat. No obstant, s'ha de reconéixer que l'equip va perdre la clarividència que havia tingut amb Mendiburu i els visitants ho aprofitaren per anar retallant les diferències. Una recuperació de Jordi Vallmajó propicià l'empat a 22 a la fi d'un primer assalt que hagués hagut de caure a favor del bàndol local. El segon parcial començava amb un contratac ben definit per Ory Jorge que tornava a donar el comandament del partit al Lleida Bàsquet. L'aparició de Salva Arco donava ales als lleidatans ja que la primera pilota que tocava el de Navàs es convertia en un triple lateral i, pràcticament, es pot dir que la segona que tocava era una esmaixada que animava el poc públic que estava presenciant l'encontre. Llavors, Lewis i Mendiburu tornaven a la pista en detriment d'Ondrej Starosta i Oriol Jorge. L'equip es beneficiava d'aquest canvis i de manera progressiva incrementava l'avantatge obligant el tècnic visitant a demanar temps mort. (35-26) Llavors, el Beirasar Rosalía ajustava una mica més la seva defensa i complicava les coses als blaus que, no obstant, en aquell moment no patien per la derrota ja que eren un equip físicament molt superior. Un dels primers handicaps que es trobaria el Lleida serien les tres faltes personals de Mendiburu que donarien més minuts de joc a Jorge. No calia preocupar-se ja que, malgrat l'abundància de faltes xiulades en contra, el primer triple d'Alberto Miguel tornava a disparar les diferències entre els contrincants. Una safata del jugador càntabre tancava la primera meitat amb un còmode 49-37.

La segona part no començava gaire bé pels interessos d'Edu Torres ja que es perdien pilotes amb facilitat i el Rosalía ho aprofitava per aconseguir un parcial de 0-4 de sortida. Passaven els minuts i el Plus Pujol no trobava el camí de l'anella rival, una mancança que suplien amb intensitat defensiva. Un triple d'un immaculat Hettsheimeir tallava la sequera reconduïnt la situació. El propi Rafael es treia un “ganxo” de la mànega a la jugada següent malgrat que Dedas oposava resistència amb un triple. El conjunt de César Iglesias demostrava la seva mala classificació amb un joc imprecís que comportava excessives pèrdues de pilota que el Plus Pujol no perdonava establint el 58-44 al marcador. La diferència arribaria al seu punt màxim amb el 60-44 però llavors van fondre's els ploms de l'equip. Una cistella de Taylor i una recuperació de l'americà finalitzada amb dos punts de Nana tallaven el ritme de joc dels blaus que veien com, gràcies a un triple, els compostel.lans escurçaven els marges fins als vuit punts. Rafael insistia en buscar fortuna desde la línia de tres punts i ja se sap que no sempre és diumenge. Un altre que intentava desarbolar el rival a cop de triple era Troy DeVries però estava tenint una nit fatídica en el llençament i no aconseguiria fer cap triple per primer cop en tot el que portem de campionat. Una cistella de Jordi Vallmajó aprofitant una pèrdua de pilota d'un desconcentrat Starosta tancava el tercer assalt amb el 62-54 reflectit al lluminós. Un 2+1 de Nana situava els gallecs a només cinc punts de l'adversari i la por començava a regnar a les grades del Barris Nord. A més, els col.legiats prenien decisions dubtoses que perjudicaven als locals com un camp enrera de DeVries, un tap il.legal de Lewis o dues faltes d'atac del propi jugador trinitenc. Tot això propicià la remuntada visitant que culminà Cebular amb un triple que va significar el 66-67 a sis minuts del final. Llavors, enmig d'un ambient enrarit, aparegué Alberto Miguel assumint els galons de capità. El de Laredo tornà a avançar el conjunt local però els foranis no es rendien i continuaven protagonitzant un emocionant “estira i arronsa”. Un triple d'Alberto Miguel donà quatre punts d'avantatge al Lleida que no podria desenganxar-se del rival per culpa d'un Taylor molt endollat. L'empat brillava al marcador a un minut i mig de la conclusió. Era el moment dels valents, dels gladiadors... i va aparéixer Marcus Vinícius per esperonar l'afició amb una esmaixada amb falta personal inclosa. Un tir lliure de Vallmajó que suposava el 75-73 era el primer fet destacable del darrer minut. A continuació, un altre espectacul.lar 2+1 de Vinícius encarrilava l'encontre però els del Segrià estan destinats a patir i veurien com a Taylor no li tremolava el canell encistellant cinc punts consecutius en els moments més calents. Quedaven dotze segons, el partit estava empatat de nou i el Barris Nord aguantava la respiració. La pilota anà a les mans de Salva Arco que buscà la penetració. L'aler de Navàs deixà anar una safata que, després de fer un parell de tombarelles per l'anella, acabà entrant portant el deliri a un pavelló que ja celebrava el triomf perquè no hi havia temps per a més. Per fí s'havia trencat la mala ratxa del Plus Pujol al Barris Nord (80-78).

PLUS PUJOL LLEIDA: DeVries (6), Mendiburu (6), Jorge (2), Hettsheimeir (22), Miguel (10), Fornas (0), Flis (0), Toledo (10), Arco (14), Lewis (10) i Starosta (0).

BEIRASAR ROSALÍA: Taylor (22), Ramsdell (13), Montañana (4), Vallmajó (5), Nana (12), Dedas (3), López (1), Cebular (10), Fontet (0) i Legasa (8).

Parcials: 22-22, 27-15, 13-17, 18-24.

Partit molt interessant entre el Tenerife, que arribava a la cita amb cinc victòries consecutives, i el Mallorca que podia presumir d'haver vençut a Melilla i ser un dels conjunts més en forma de la lliga. La teòrica igualtat es va ensorrar molt aviat, en una sortida en tromba dels canaris que van llençar a cistella amb un 100% d'encert fins al 6-18. Així no hi havia res a fer, la combinació d'un atac efectiu i una defensa dèbil no deixava lloc al dubte. Llavors, la intensitat local va augmentar i les diferències al marcador van començar a estabilitzar-se però sempre amb avantatge visitant. En el segon quart, que s'iniciava amb el resultat de 18-26, es va veure més del mateix però sense que els percentatges tinerfenys fóssin tan òptims. Sánchez i Carroll marcaven diferències al perímetre i s'arribava al descans amb un clar 36-50. La situació va canviar després del descans i passaria tot el contrari ja que la qualitat atacant la posava el Mallorca i els bases del conjunt de Xavi Sastre imprimien un ritme detonador al matx. El Tenerife es mantenia viu gràcies a jugades individuals de Boccia però els de Rafa Sanz no s'estaven mostrant gens segurs. En l'últim període també van aparèixer dos dels ídols locals, Blanch i Blair, i el Mallorca s'avancà per primer cop (71-70) després d'una cistella d'Alzamora. A partir de llavors, es va entrar en una dinàmica d'intercanvi de cistelles on Sánchez i Carroll sostenien als visitants. El desenllaç del matx va ser un autèntic cara o creu. Pel Mallorca va sortir la creu i la botzina final sonà amb el resultat de 83-85.

BÀSQUET MALLORCA: Alzamora (5), Blanch (13), Bivià (7), Keep (2), Riera (22), Tiedeman (5), Sastre (0), Pampín (7), Orfila (9) i Blair (12).

TENERIFE RURAL: González (12), Sánchez (7), Wachsmann (2), Sánchez (18), Boccia (6), Carroll (15), Maraker (11), Antelo (4), Rodríguez (3) i Hamilton (7).

Parcials: 18-26, 18-24, 23-16, 24-19.

No és la victòria més gran d'aquesta edició de la LEB Or però segurament sí la major que han viscut enguany les parets del pavelló Samuel Aguilar. El Villa de Los Barrios va aconseguir ahir a la nit un triomf incommensurable, d'aquests que fan que la gent recuperi l'orgull de sentir-se afeccionat de l'equip. Una victòria heroica i emotiva, guanyada mil·límetre a mil·límetre. Els gaditans van trobar el primer líder en Álex Alba que es va llençar l'equip a l'esquena en el primer quart, anotant onze punts consecutius que obrien escletxa. Paco Olmos movia una i altra vegada la banqueta a la recerca de l'antídot per tallar la sagnía però no el trobava malgrat que Southall mantenia vius als de blau. Amb tot en contra, amb el 0-7 inicial del segon quart, l'equip de casa trobava sempre el camí de la cistella contrària. I el Melilla, espès en atac, anava sempre a remolc. Al descans, 44-36. La segona part va ser un premi per als espectadors. El Villa de Los Barrios se les enginyava defensivament per mantenir l'avantatge. El principal escull va aparéixer en l'últim minut del tercer quart, quan els àrbitres van decretar una tècnica a Moncho Fernández i una desqualificació a Richi Guillén causada per una suposada agressió del pivot envers un col.legiat. Dels 18 punts que gaudia l'equip local es va passar a set en un tres i no res. A partir d'aquell moment, s'havia de remar contra corrent. Amb aquesta situació, a la qual va unir-se una altra tècnica al fisioterapeuta, va començar un darrer parcial èpic. El conjunt local va patir molt però va fer un esforç sobrehumà per endur-se el triomf. El lideratge de Xavi Vallmajó en els moments més complicats va ser clau per arribar al final amb una renda prudencial. Un triple de Nacho Romero significava el 74-70 però el públic va empényer els andalusos cap al definitiu 81-72 que té com a recompensa ocupar una posició de play-off.

CB VILLA DE LOS BARRIOS: Sánchez (0), Alba (16), Guillén (14), Picó (0), Rost (9), Castro (2), Sánchez (12), Iturbe (0), Vallmajó (12), Schraeder (8) i Chagoyen (8).

MELILLA BALONCESTO: Fergerson (8), Huertas (0), Southall (14), Ruiz (14), Ciorciari (11), Santamaría (0), Torres (0), Waleskowski (7), Victor (5), García (8) i Romero (5).

Parcials: 26-18, 18-18, 20-19, 17-17.

El Clínicas Rincón va saber recuperar-se en la segona meitat d'un primer temps en que no va estar a l'alçada i va reafirmar-se com l'equip revelació de la temporada, el conjunt ja denominat com a "mata-gegants". Aquest cop, la víctima dels de Paco Aurioles va ser un Valladolid que ha perdut pistonada en l'aturada de la lliga i que fou incapaç de frenar la reacció local. El primer quart va arrencar amb un triple de Mike Williams. Tanmateix, el conjunt val·lisoletà va començar a imposar la seva llei sota els cèrcols gràcies a l'implacable Robert Battle. Després d'una sèrie d'errors d'ambdós equips, el quart va finalitzar amb vuit punts de renda per als visitants (9-17). El segon període va caracteritzar-se per l'ampliació de l'avantatge visitant mitjançant una forta intensitat defensiva que va emmanillar als locals. No obstant, una última reacció local i una cistella inversemblant sobre la botzina de Navajas va deixar el lluminós en suspens de cara als dos darrers quarts. (28-34). El tercer va seguir la tònica del final del segon ja que els malaguenys continuaven estant a l'aguait al marcador fins que van aconseguir posar-se per davant (42-41). Les defenses van imposar-se en l'últim tram del parcial i es va arribar al final del mateix amb quatre punts d'avantatge pel filial de l'Unicaja (47-43). L'últim quart va servir per ratificar la victòria local amb unes diferències que no paraven de créixer i que li atorgaria als de Paco Aurioles un important triomg gràcies, en part, a un afinat tir exterior i a una defensa imponent que es va reflectir al marcador final (72-62).

CLÍNICAS RINCÓN AXARQUÍA: Williams (18), Fuentes (2), López (10), Chylinski (11), Díaz (0), Cortaberría (6), Cobos (2), Navajas (2), Prestes (16), Movilla (0) i Skoldebrand (5).

C.B. VALLADOLID: Van Lacke (6), De la fuente (2), Hernández (6), Puyada (5), Jorssen (0), Pavlidis (7), Grunfeld (6), Battle (13), Baldo (4) i Dumas (13).

Parcials: 9-17, 19-17, 19-9, 25-19.

El Leche Río Breogán va aprofitar la dura jornada dels equips capdavanters per derrotar l'UB La Palma i llimar les diferències a la taula classificatòria. D'aquesta manera, se situen segons a un sol triomf del líder. L'equip gallec no va acusar les tres baixes que patía (Ordín, Lucho i Phillips) i va basar el seu joc en un dels jugadors cridats a dominar la competició: Brian Cusworth, un dels interiors més determinants de la lliga que podria jugar a l'ACB sense cap mena de dificultat. L'americà va brillar amb llum pròpia assolint unes estadístiques espectaculars: 26 punts aconseguits mitjançant deu cistelles de dos, 9 faltes rebudes, 8 rebots i 3 assistències en 34 minuts jugats. Tot això suma un 35 de valoració senzillament sensacional. Cusworth va estar ben recolzat per secundaris de luxe com Joao Gomes, clau en l'estrebada definitiva dels de Lugo, o un Daniel Clark molt correcte que amb set punts en només tretze minuts va demostrar que arriba a Lugo disposat a tornar a ser el jugador que va meravellar durant la seva anterior cessió al conjunt de Paco García. La diferència final (89-73) és àmplia però no es va formar fins a un darrer quart en que els canaris no van ensumar l'esfèrica. Fins al moment, el matx havia estat molt igualat.

LECHE RÍO BREOGÁN: Gloger (14), Uriz (2), Cusworth (26), López (8), Corbacho (5), Morentín (10), Clark (7), Román (2), Gomes (13) i Pereiro (2).

UB LA PALMA: Shaw (13), Canals (6), Koffi (10), Sala (11), Suka (0), Kohlmaier (6), Jönzén (0), Terrell (18), Arrocha (3) i Ermolinski (6).

Parcials: 23-23, 25-20, 18-16, 23-14.

Dels altres partits de la jornada, destaca clarament la derrota del Lucentum Alicante al Ríos Tejera de La Laguna (82-80). D'aquesta manera, el líder de la lliga suma la quarta derrota de la temporada en una jornada en que encara arrossegava l'eufòria del cap de setmana anterior en que es proclamà campió de copa. El partit es caracteritzà per les alternances en el marcador malgrat que els locals sempre van mostrar més coratge que el seu rival. Quan tot semblava decidit, Jorge García va clavar un triple inversemblant i els canaris erraren tirs lliures vitals. Això propicià que els alacantins tinguéssin un darrer llençament per endur-se el matx però el triple de Llompart va ser escopit per l'anella. El Cáceres, per la seva part, va jugar amb molta solidesa al seu pavelló i no es va deixar sorprendre per un Vic que no va estar al seu millor nivell (78-64). A la zona baixa de la classificació s'han produït noves derrotes de l'Illescas i del Gandía. Els de Toledo no van tenir cap opció de superar al Grupo Begar León (65-82) mentres que els valencians van lluitar fins al final per enderrocar la defensa del Ford Burgos però, com ja és habitual en tots els partits jugats com a local, no ho van aconseguir (61-72).