14.3.08

24na Jornada

Divendres de Bàsquet
Aquest divendres pot ser inolvidable per als afeccionats al bàsquet i, en concret, a l'Adecco LEB Or. Tots els partits de la jornada es disputen en divendres per tal de donar descans als equips que dimecres (s'avança la següent jornada a causa de la Setmana Santa) tornaran a jugar. Així, es viurà un carrusel d'encontres al voltant de les nou de les nit. I en tots els partits hi haurà moltes coses a dir... per l'ascens i per la permanència.

Els dos líders de la classificació tenen que desplaçar-se aquesta jornada. Els esculls que hauran de superar són a priori assequibles, però ja se sap que en aquesta lliga no hi ha treva i els peixos petits es mengen als grans. El Bruesa s'enfronta a un Alerta Cantabria que comença a veure la llum al final del tunel. Els dos triomfs consecutius dels santanderins fan que arribin relativament tranquils a la cita; un fet que no se sap si es positiu o negatiu pels de Sant Sebastià. Una mica menys tranquil estarà l'Aguas de Valencia Gandía, rival del Cai Zaragoza. Els valencians han de guanyar partits si no volen patir tant com l'any passat. Ara bé, pels de Curro Segura és imprescindible la victòria ja que una desfeta podria perjudicar greument les seves opcions d'ascens directe. I l'Alicante Costa Blanca, que continua somniant amb el primer lloc, rep al Tenerife Rural en un encontre més que difícil. Els canaris passen per un mal moment i es veuen obligats a tornar a ser aquell equip compacte que han estat en diverses jornades. Els alacantins no volen distanciar-se a dos victòries del líder a falta de les decisives deu últimes jornades. El signe del matx és imprevisible.

El Plus Pujol Lleida, que millora ostensiblement amb el pas de les jornades, afronta una prova de foc a la difícil pista del Ciudad de La Laguna. Els d'Edu Torres no podran comptar amb Thompson, que pateix un edema de fibres i s'uneix a la baixa de Maraker. Els lleidatans volen sumar el quart triomf consecutiu per consolidar-se encara més a la zona alta de la lliga. Els locals volen continuar demostrant que són gairebé inexpugnables a casa i candidats al play-off. El partit promet emocions fortes per als afeccionats d'ambdos conjunts.

Els equips gallecs somnien amb una jornada òptima que els apropi als respectius objectius. El Breogan viatja a Inca on es veurà les cares amb un equip convençut d'aconseguir la permanència. Els d'Abós no es rendeixen tot i els entrebancs que s'han anat trobant en el camí i afronten el matx amb més moral que el rival. Els de Paco García, no obstant, tenen un objectiu molt més ambiciós: l'ascens. Un triomf els otorgaria la confiança que han perdut amb les darreres derrotes encaixades. Qui s'ho juga tot és la U.B. La Palma. Els de Gran Canària són cuers de manera destacada i amb el pas de les jornades es van distanciant progressivament de la salvació. Els miracles existeixen, però cal començar a guanyar partits immediatament. I aquest partit no és pas el més propici ja que el Rosalía gallec vol sumar un triomf a casa que el converteixi en un aspirant a objectius màxims.

El Ciudad de Huelva ha perdut els sis partits que s'han jugat de la segona volta. Després d'una primera ronda notable que els havia situat de manera força cómoda al play-off, ara es troben en una ratxa pèssima que els pot portar a patir per la permanència. No es pot culpar a aquest equip de falta de caràcter i ambició ja que han demostrat en les derrotes que no es rendeixen en cap moment. El Burgos ja pateix per ser la primera victima en aquesta segona volta. A Los Barrios, l'Hospitalet es juga les seves opcions de poder entrar en play-off. Una derrota dels catalans davant l'actual nové classificat els condemnaria a haver de conformar-se en mantenir la categoria. Els andalusos sortirien molt reforçats del partit. Per últim, un altre partit amb el play-off en joc. El Melilla Baloncesto - Palma Alcudia es presenta com una final pels balears que ja no tenen marge d'error. Els locals, que també volen barallar-se amb els millors, han de saldar l'enfrontament amb èxit.

Ford Burgos - C.B. Ciudad de Huelva 89-61

El Bruesa GBC segueix líder de la classificació ja que s'ha exhibit a Santander. (74-97) El matx es mantenia igualat durant el seu transcurs, però en el darrer període un seguit de llençaments exteriors van anar incrementant l'avantatge visitant. Issac López, Salva Arco i Andy Panko van ser els més destacats. El Cai també segueix ferm en la seva lluita pel liderat. Els aragonesos van sortir victoriosos de Gandía ja que van aconseguir una important renda al primer assalt. Tot i la reacció local, Lescano i Phillip es van encarregar de recuperar el terreny perdut i portar als seus al 72-86 definitiu. L'Alicante Costa Blanca tampoc va fallar aquesta jornada. A més de sumar un vital triomf per continuar aspirant a l'ascens directe van allunyar el Tenerife Rural de les posicions de privilegi. El partidàs de Henk Norel i el fantàstic darrer quart dels de Quim Costa van ser les claus. (89-70)

El Beirasar Rosalía va fer bons els pronòstics al desfer-se de l'U.B. La Palma, que gairebé s'acomiada de la LEB Or. (72-66) Els visitants van plantar cara dominant els primers compassos. Però la qualitat dels exteriors gallecs (concretament d'Oleson) va fer que la victòria es quedés a casa. Els canaris van acusar molt una antiesportiva de Perico Sala i una tècnica d'Héctor Manzano. El Ciudad de Huelva no té remei i segueix sense saber que és guanyar un partit a la segona volta. Aquest fet els ha allunyat dels play-offs de manera gairebé definitiva ja que es troben a quatre victòries del nové. A més, en aquesta ocasió, la derrota va ser contundent a les mans d'un Ford Burgos que va humillar als andalusos. (89-61) Els argentins de la plantilla castellana van oferir una exhibició de contundència ofensiva que no va trobar resposta al bàndol visitant. Els de Huelva van arribar a perdre de més de trenta punts en el dia que retornava Onyekwe, lesionat a principis de temporada.

El Plus Pujol Lleida s'ha enfonsat a les Illes Canàries i ha acabat perdent amb el Ciudad de La Laguna amb contundència. (84-66) El partit ha començat malament pels interessos de l'equip visitant que, tot i això, ha reaccionat al segon quart. No obstant, la capacitat ofensiva de Levi Rost i el treball a la pintura de Donaldson han anat augmentant els avantatges canaris de manera que els lleidatans han acabat patint per salvar el "basket average". Aquesta fita, que pot ser important al final de la temporada, s'ha aconseguit per només un punt de diferència.

Els locals, esperonats per la seva afició, iniciaven el partit amb força. Tot i no tenir percenatges de tir extraordinaris aconseguien de sortida un parcial de 9-1 que dificultava molt la feina al conjunt visitant. Els blaus no trobaven bones opcions d'atac i les pèrdues de pilota eren constants. Mainoldi tardaria mig quart en anotar la primera cistella de camp del seu equip. Aquesta cistella no canviava la dinàmica i els locals escombraven el Plus Pujol de la pista amb jugades ràpides i electriques. Detrick era un dels homes més encertats. El festival de cistelles de l'equip tinerfeny situava un escandalós 21-7 al marcador. Els deixebles d'Edu Torres maquillaven mínimament el resultat abans d'acabar el primer quart. (25-12) Estava clar que una de les claus d'aquest abultat marcador era el domini incontestable del La Laguna en el rebot ofensiu ja que la baixa de Thompson s'acusava i Donaldson s'apoderava totalment del joc interior. Però el Lleida canviaria la cara al segon període. Un parcial inicial de 0-6 unit a una evident millora defensiva aportava emoció al matx. Tot i això, el públic del pavelló Juan Ríos Tejera reanimava als seus celebrant cada punt com si es tractés d'un gol. Així, l'ímpetu de jugadors com Fariña resultava decisiu per decantar la balança a favor dels d'Alejandro Martínez. Jakim Donaldson demostrava la seva qualitat amb cistelles complicades i taps intimidatoris però els blaus no s'ensorraven i seguien esperant la seva oportunitat movent-se en desavantatges propers als deu punts. Un triple de Mainoldi sobre la botzina del descans omplia de confiança al Plus Pujol que es veia capaç de remuntar set punts. (40-33)

A la represa, semblava que el Lleida Bàsquet seria el dominador de l'encontre ja que en la primera possesió del tercer quart Mainoldi encistellava un triple que col.locava el 40-36. Una petita estirada dels locals en el marcador era contrarestada per Fergerson i Alberto Miguel que, amb dos triples, situaven el desavantatge en només tres punts. Llavors, va aparéixer Levi Rost. L'escorta americà va començar a escalfar el canell convertint-se en un jugador impossible d'aturar. Un triple seu tornava a elevar la renda canària per sobre dels deu punts davant la resignació de la banqueta visitant. A més, la pressió que exercia l'afició va ser insuperable pels blaus que van errar nombrosos tirs lliures. Hettsheimeir, Vinicius, Comas... ningú aconseguia transformar dos llençaments des del 4,60. D'aquesta manera es van anar perdent molts punts pel camí i Levi Rost va crucificar les esperances blaves amb un triple en el darrer segon del tercer assalt que va situar un humillant 68-48 a l'electrònic. Abans, una antiesportiva de Jaume Comas havia desmoralitzat per complet als deixebles d'Edu Torres. Els lleidatans van sortir disposats a eixugar la diferència en el darrer parcial ja que, com a mínim, calia salvar el basket average. Aquesta mentalitat va reduïr el desavantatge fins als catorze punts quan encara quedaven vuit minuts per disputar-se. Però el miracle no es produiria ja que Levi Rost assumia de nou la responsabilitat ofensiva del Ciudad de La Laguna. I ja hem comentat que l'americà estava completament endollat. (va anotar 22 punts) Els percentatges del Plus Pujol no milloraven i jugadors com Alberto Miguel s'ensorraven al veure que els seus llençaments s'entossudien a sortir del cèrcol. Dos tirs lliures de Brian Jones i una esmaixada de Marcus Vinicius semblava que assegurarien l'average. Però el desconcert visitant i l'ambició dels locals va estar a punt de llençar per terra l'excel.lent partit de la primera volta. L'error de Detrick en l'última jugada del matx va deixar la derrota (84-66) en un mal menor ja que, a més, es va conservar la vital cinquena posició.

El Basquetinca va obtenir un triomf fora de guió. En un emocionant encontre va derrotar al quart classificat, el Leche Río Breogan. (87-82) Els balears estan fent un esforç considerable per salvar la categoria i l'afició va demostrar ser fidel als colors del seu club. Riera i Stacey van ser els millors dels grocs que van mantenir el matx igualat des del salt inicial fins a la botzina. El bon partit de Dani López i Héctor García no va ser suficient per aconseguir una victòria que era vital pels gallecs. Els de Paco García es despedeixen del primer lloc que s'allunya a quatre victòries. L'Hospitalet també pot haver-se despedit d'un objectiu. Però en el seu cas no de l'ascens directe sinò del play-off. Van caure a Los Barrios (83-73) ja que no van poder aturar un brillant Adrian Moss que s'ha proclamat MVP de la jornada. Els joves jugadors del club barceloní es van desfer en els últims minuts. Fins a aquell moment van plantar cara gràcies a un impactant Serge Ibaka. Els gaditans es troben en zona de play-off. Una posició que els hi vol robar el Melilla Baloncesto. Els de Paco Olmos es van imposar al Palma Alcudia després d'una pròrroga. (88-85) Els mallorquíns maleeixen els temps suplementaris ja que els hi han costat més d'un partit. Era imperiós que sumessin un resultat positiu però no ho van aconseguir i perden gairebé totes les opcions d'entrar als nou primers llocs en benefici del rival. Diego Ciorciari va ser determinant.